Kivumeer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kivumeer
LakeKivu satellite.jpg
Situering
Stroomgebiedslanden Rwanda, Democratische Republiek Congo
Hoogte 1460 m
Basisgegevens
Oppervlakte 2700 km²
Maximale lengte 89 km
Maximale breedte 48 km
Gemiddelde diepte 240 m
Maximale diepte 480 m
Volume 500 miljoen 
Overig
Belangrijkste uitlopen Rusizirivier
Eiland(en) Idjwi
Plaatsen Goma, Congo
Bukavu, Congo
Kibuye, Rwanda
Cyangugu, Rwanda
Foto's
Rw-map.png
Kust nabij Gisenyi
Kust nabij Gisenyi
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Het Kivumeer is een van de meren in het Grote Merengebied in Afrika, en ligt op de grens van Rwanda met Congo. De rivier de Rusizi vindt zijn oorsprong in dit water, dat weer uitmondt in het zuidelijker gelegen Tanganyikameer. Het Kivumeer is pas in 1894 door Europeanen ontdekt, als laatste van de grote Afrikaanse meren. De Duitse Gustav Adolf von Götzen aanschouwde het meer op 2 mei 1894.

Eigenschappen[bewerken]

Het meer beslaat een oppervlakte van circa 2.700 km² en bevindt zich op 1.460 meter boven zeeniveau. Het meer bevindt zich bij een riftvallei die divergeert waardoor er sprake is van veel vulkanische activiteit in de regio. Dit maakt het Kivumeer ook diep, met een maximale diepte van 480 meter is het het op veertien na diepste meer ter wereld. Het meer wordt omringd door bergen.

Van nature voorkomende vissoorten zijn de Barbus, de Clarias, de Haplochromis en de Oreochromis niloticus. De Kapenta werd er in 1959 uitgezet. Aan het begin van de jaren 90 waren er ruim 6000 vissers actief op het water. Dat aantal is door gewapende conflicten tussen de Hutu's en de Tutsi's halverwege de jaren 90 afgenomen. In het verre verleden werd het eiland Idjwi gebruikt door de oeverbewoners om ongewenste, zwangere meisjes te plaatsen.

Aan het begin van de 21ste eeuw werd methaangas op 300 meter diepte in het meer aangetroffen. Rwanda exploiteert het meer op kleine schaal maar is van plan om het op grotere schaal te exploiteren om de elektriciteitsproductie te vergroten.

Een ander gas dat zich in grote hoeveelheden in de diepte van het meer ophoopt, is koolstofdioxide. Dit geeft een risico op een limnische uitbarsting, die potentieel de ongeveer 2 miljoen mensen die nabij het meer wonen zou kunnen doden.

Militaire problematiek[bewerken]

Het Kivumeer wordt vaak gebruikt door rebellengroepen als een tactische verdediging. Door het vele aanwezige reliëf is het lastig om aanvallen uit te voeren op de rebellen. Een goed voorbeeld van een rebellengroep is de CNDP, geleid door Laurent Nkunda, die haar hoofdkwartier plaatste. De plaatselijke bevolking lijdt onder de de vele oorlogsdreigingen die er jaarlijks zijn.

Mensen aan de kust nabij Gisenyi.