Nassermeer

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Zicht op het meer vanuit Aboe Simbel

Zicht op het meer vanuit Aboe Simbel

Egypte met locatie Nassermeer

Egypte met locatie Nassermeer

Het Nassermeer is een enorm stuwmeer in het zuiden van Egypte en het noorden van Soedan. Officieel slaat de naam Nassermeer enkel op het Egyptische deel van het meer (83%). De Soedanese regering noemt het meer het Nubische Meer.

Het meer ontstond na de constructie van de Aswandam over de Nijl tussen 1958 en 1970.

Het meer is zo'n 550 km lang, en 35 km breed op zijn breedste punt (rond de Kreeftskeerkring). De totale oppervlakte van het meer is zo'n 5250 km² en het volume is ongeveer 157 km³.

De stijgende waterniveaus van de dam dreven tientallen mensen uit hun dorpen. Verschillende archeologische vindplaatsen werden ontmanteld en ergens anders opgebouwd, Aboe Simbel als meest bekende voorbeeld. De Sudanese rivierhaven Wadi Halfa ging verloren. De hele Egyptische Nubische gemeenschap zag hun dorpen verloren gaan en werd gedwongen om te verhuizen.

Het Egyptische deel van het meer werd genoemd naar President Gamal Abdel Nasser, die het plan voor de controversiële dam uitdacht.

Veerboten vervoeren passagiers en voertuigen van Egypte naar Soedan, omdat het verboden is deze oversteek over land te maken. Aangezien geen enkele geasfalteerde weg beide landen verbindt, maken de veerboten onderdeel uit van de Caïro-Kaapstad Snelweg, een ruim 10 000 kilometer lange snelweg tussen Caïro en Kaapstad.