Kloosterwijtwerd

Beluister (info)
Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Kloosterwijtwerd
Wierde in Nederland Vlag van Nederland
Kloosterwijtwerd (Groningen)
Kloosterwijtwerd
Situering
Provincie Vlag Groningen (provincie) Groningen
Gemeente Vlag Het Hogeland Het Hogeland
Coördinaten 53° 24′ NB, 6° 37′ OL
Foto's
Achterzijde huiswierde Kloosterwijtwerd
Achterzijde huiswierde Kloosterwijtwerd
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Kloosterwijtwerd is een wierde even ten zuiden van het Groningse Usquert. Hier heeft ooit de johannietercommanderij (klooster) Wijtwerd gestaan, die voor het eerst in 1304 wordt vermeld. Het heeft bestaan tot 1587, toen het werd geplunderd. Volgens een parochielijst uit 1561 vormde het klooster tevens een zelfstandige parochie voor de omwonenden.

Aan het klooster is een sage verbonden (zie: Groot Kruisstede).

Het klooster is gesticht op een oudere dorpswierde, die vermoedelijk al rond het jaar 1000 voorkomt in de goederenlijsten van de Abdij van Werden onder de naam Uuituurd (genoemd na Wadwerd). Deze wierde, die volgens Acker Stratingh ruim zes meter hoog was, werd deels afgegraven rond 1900. Bij de opgraving werden onder andere een bronzen sierschijf met knop met email uit ca. 100-300, vaatwerk, voorwerpen van been, hout, hoorn en ijzer, kralen, een barnstenen oorhanger, spinsteentjes en netverzwaringen gevonden.[1]

De huidige boerderij op de wierde heeft nog enkele overblijfselen van het klooster. Een schouw uit 1461 met de wapens van de orde is nog aanwezig in de boerderij.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Kloosterwijtwerd, Usquert van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.