Koehaaien

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Koehaaien
Heptranchias perlo
Heptranchias perlo
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Chondrichthyes (Kraakbeenvissen)
Onderklasse:Elasmobranchii (Haaien en roggen)
Superorde:Selachimorpha (Haaien)
Orde:Hexanchiformes (Grauwe haaien)
Familie
Hexanchidae
Gray, 1851
Geslachten
Afbeeldingen Koehaaien op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Koehaaien op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De koehaaien (Hexanchidae) vormen een familie van primitieve haaien uit de orde van grauwe haaien (Hexanchiformes).[2] Ze komen voor in de Atlantische, Indische en Grote Oceaan.

Eigenschappen[bewerken]

De soorten uit deze familie zijn diepzeehaaien die tot diepten van ten minste 1875 meter voorkomen. De soorten uit het geslacht Hexanchus hebben zes kieuwspleten, de soort uit het geslacht Heptranchias zeven. Er is één rugvin. Koehaaien worden wel beschouwd als de meest primitieve van alle haaisoorten, omdat hun skelet lijkt op dat van de oude uitgestorven vormen, en weinig aanpassingen heeft ondergaan in de loop van de geschiedenis. Ook hun spijsverterings- en uitwerpselorganen lijken op die van hun primitieve voorouders.

Koehaaien leven van relatief grote zeeorganismen, waaronder andere haaien, roggen, beenvissen en aas. De grootte varieert van 1,40 tot 4,80 meter.

Taxonomie[bewerken]

Tot de familie behoren de volgende geslachten:[3]

Notorynchidae[bewerken]

Volgens Fishbase[1] is de familie Notorynchidae ingedeeld als geslacht binnen de familie Hexanchidae, ITIS[6] ziet deze als een aparte familie binnen de orde Hexanchiformes.