Kolonistenagame

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kolonistenagame
IUCN-status: Niet geëvalueerd
Red-headed Rock Agama.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Lacertilia (Hagedissen)
Infraorde:Iguania (Leguaanachtigen)
Familie:Agamidae (Agamen)
Geslacht:Agama
Soort
Agama agama
Linnaeus, 1758
Afbeeldingen Kolonistenagame op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Kolonistenagame op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

De kolonistenagame (Agama agama) is een hagedis uit de familie agamen (Agamidae). De soort werd voor het eerst wetenschappelijk beschreven door Carolus Linnaeus in 1758 onder de naam Lacerta agama.

Verspreiding en habitat[bewerken]

De kolonistenagame komt in een groot deel van oostelijk Afrika in rotsachtige gebieden voor. Deze agamensoort is bijvoorbeeld zeker te vinden op de babooncliff in het Nakuru National Park van Kenia. Verder is hij in grote aantallen aanwezig op Mount Kenya, Kilimanjaro in Tanzania. Ook in het noordelijke deel van Kenia, centraal Tanzania en centraal Oeganda is hij te vinden. Ondersoorten worden onder andere aangetroffen in West-Afrika tot aan Senegal en naar het noorden tot aan Egypte. De kolonistenagame leeft vanaf zeeniveau tot op een hoogte van zo'n 2200 m. De agame geeft de voorkeur aan kale, rotsachtige omgevingen, maar ook in gebieden met hoge bomen wordt de hagedis aangetroffen.

In gevangenschap (terraria) vereist deze soort een ruime bodemoppervlakte, gecombineerd met klimgelegenheid. Een ruwe achterwand waaraan de dieren hun nagels kunnen slijten is nodig, evenals genoeg schuilplaatsen om deze schuwe dieren te vrijaren van stress.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

De kolonistenagame is een van de meest kleurrijke agamensoorten. Het mannetje heeft een hemelblauw lichaam met lichtblauwe vlekken. Over de lengte van zijn rug loopt een lichte streep die bij zijn nek langzaam overgaat in de kleur oranje. De ongeveer 12 tot 14 cm lange staart heeft blauwe en lichtblauwe ringen. Ook de voor- en achterpoten zijn blauw. De kop van het mannetje heeft een opvallende oranje kleur.

De vrouwtjes en de jongen zijn bruin met een wat roodbruine vlek boven de voor- en achterpoten. Over twee lengtes van hun rug loopt een serie lichte groene vlekken. Ook de kop van het vrouwtje en de jongen heeft een bruine kleur. Een volwassen kolonistenagame heeft gemiddeld een lengte tussen de 20 tot 30 centimeter. De maximale afmeting van deze agamensoort is 35 centimeter. De vrouwtjes hebben vaak een iets 'dikker' lichaam dan de mannetjes.

Levenswijze[bewerken]

Deze agame is voornamelijk overdag actief. Hij leeft bij voorkeur op rotsen maar houdt zich ook op in grote bomen. 's Nachts trekt hij zich terug in rotsspleten of boomholtes. De kolonistenagame leeft in kleine 'kolonies'. Er is één dominant mannetje dat zich meestal in het midden van een groep vrouwtjes bevindt en de groep in de gaten houdt. Wanneer een indringer het territorium van de groep binnenkomt valt het dominante mannetje direct aan. Bij een aanval beweegt het mannetje zijn kop op en neer. De twee individuen draaien vervolgens om elkaar heen, waarna ze elkaar aanvallen en bijten en elkaar slaan met de staart. De verliezer vlucht ten slotte weg.

Het op en neer bewegen van de kop van de kolonistenagame, wat iets weg heeft van opdrukken, wordt door sommige moslims als beledigend ervaren. Volgens hen zouden de agamen hen belachelijk proberen te maken door het moslim gebed na te bootsen.

Agamen eten voornamelijk insecten. Mieren zijn een favoriete maaltijd. De kolonistenagame gaat soms naast een mierenspoor zitten om de passerende mieren rustig op te peuzelen. Behalve insecten eten agamen gras, fruit en bloemen.

De agamen vallen zelf vaak ten prooi aan mangoesten, roofvogels en slangen.

Voortplanting[bewerken]

Het vrouwtje van de kolonistenagame legt gemiddeld 5 tot 9 eieren. De eieren worden meestal gelegd aan het begin van het regenseizoen. De eieren worden begraven in een daarvoor geschikt hol of in het losse zand. Ze komen uit na een periode van 50 tot 60 dagen. De eieren vallen soms ten prooi aan mangoesten.

Ondersoorten[bewerken]

Er worden vier ondersoorten erkend;[1]

Galerij[bewerken]

Bronvermelding[bewerken]