Komboecha

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen

Komboecha (Russisch: комбуха, ook: чайный гриб, "theezwam") is een drankje dat ontstaat uit fermentatie van gezoete thee door azijnzuurbacteriën- en gist-culturen. Komboecha ontstaat door de inwerking van een symbiose van micro-organismen, nl. gisten en bacteriën, in de vorm van een dikke gelatine-achtige, glanzende paddenstoelvlechtwerk-membraan, die een symbiose van gistcellen met verschillende bacteriën vormt. Komboecha ontwikkelt in de drank vooral glucuronzuur, melkzuur, azijnzuur en verschillende vitamines.

thee met de komboecha-symbiose

Vermeende eigenschappen[bewerken | brontekst bewerken]

De geclaimde gezondheidsvoordelen zijn :

  • een ontgifting van het lichaam door glucuronzuur
  • de antimicrobiële werking van melkzuur
  • antibiotische eigenschappen in het algemeen
  • een reiniging van het kliersysteem
  • bevordering van de spijsvertering
  • neutralisatie van urinezuur

Twee wetenschappelijke overzichtsartikelen uit 2000 en 2003 naar de gezondheidseffecten van komboecha concludeerden dat de geclaimde gezondheidsvoordelen van deze drank nog onbewezen zijn, terwijl er wel case reports zijn die twijfel wekken over de veiligheid van komboecha. In genoemde cases bestaat het vermoeden voor onder andere veroorzaakte leverbeschadiging (wat paradoxaal lijkt gezien de latere onderzoeken[1][2] die juist een leverbeschermende werking laten zien), metabole acidose en antrax-infecties van de huid[3][4].

Komboecha kreeg van de Stichting IOCOB in het beoordelingssysteem voor alternatieve geneeswijzen een rood stoplicht, wat staat voor de categorie kwakzalverij. Verder stelt de stichting: "Soms worden er zelfs heel gevaarlijke schimmels in de thee gevonden, zoals Aspergillus".[5]. Hoewel het in geen van de genoemde studies bewezen wordt geacht dat komboecha direct de oorzaak is voor de negatieve effecten raden de wetenschappers in 2000 en 2003 het gebruik van komboecha af vanwege de mogelijke risico's.[3][4]

In België is de verkoop van geneesmiddelen gebaseerd op komboecha verboden.[6]

Naam[bewerken | brontekst bewerken]

De benaming is pseudo-Japans; cha (茶) is Japans voor thee, en kobu of kombu of konbu (昆布) is een eetbare soort bruinwier die als basis kan dienen voor een (niet-gefermenteerde) thee genaamd kobu-cha of konbu-cha (昆布茶). De verkeerde overname van dit woord lijkt te berusten op een misverstand.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Commons heeft mediabestanden in de categorie Kombucha.