Komsomolskaja (metrostation Moskou, Koltsevaja-lijn)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Icoontje metro Moskou
Komsomolskaja
Комсомольская
MosMetro KomsomolskayaKL img2 asv2018-01.jpg
Algemeen
Lijn(en) Metrolijn 5 van Moskou Koltsevaja-lijn
Stationsnummer 070
Reizigers 54.469.315 (per jaar)
Opening 30 januari 1952
Constructie
Type Pylonenstation
Perrons 1 eilandperron
Perronsporen 2
Diepte 37 meter
Aansluitend(e) metrostation(s)
Moskwa Metro Line 1.svg Komsomolskaja
Overig openbaarvervoer
Spoorwegstation(s) Leningradstation, Jaroslavstation, Kazanstation
Tramlijn(en) 7, 37, 50
Trolleylijn(en) 14, 41
Route
Metrolijn 5 van Moskou Richting Volgend station
Met de klok mee Koerskaja
Tegen de klok in Prospekt Mira
Ligging
Coördinaten 55° 47′ NB, 37° 39′ OL
Komsomolskaja (metrostation Moskou, Koltsevaja-lijn) (metro van Moskou)
Komsomolskaja (metrostation Moskou, Koltsevaja-lijn)
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer

Komsomolskaja (Russisch: Комсомольская) is een metrostation in de Russische hoofdstad Moskou. Het station ligt aan de Koltsevaja-lijn, en werd op 30 januari 1952 geopend als onderdeel van de tweede fase van de ringlijn. Het is onderdeel van een groot verkeersknooppunt voor openbaar vervoer.

Ligging[bewerken]

Het station ligt aan de oostkant van het centrum van Moskou onder het Komsomolskaja plein, dat naar de Sovjet-jeugdbeweging Komsomol is genoemd. Naast de overstap mogelijkheid op het gelijknamige station van de Sokolnitsjeskaja-lijn, bevinden zich aan het Komsomolskaja plein vier spoorwegstations.

De twee metrolijnen delen een gezamenlijk toegangsgebouw gelegen tussen het Leningradstation en het Jaroslavstation aan de noordzijde van het plein. Het Kazanstation aan de zuidzijde is bereikbaar via een voetgangerstunnel of via de verbindingstunnel tussen lijn 1 en lijn 5. Er bestaan plannen om van de zuidkant van het ringlijnperron een rechtstreekse toegang naar het Kazanstation te bouwen.

Architectuur[bewerken]

Het station Komsomolskaja van de Koltsevaja-lijn ligt 37 meter diep en maakt deel uit van het noordelijke deeltraject (Koerskaja -Beloroesskaja) van de ringlijn. Het zuidelijke deeltraject kreeg als thema de Overwinning op nazi-Duitsland. Het noordelijke deeltraject zou het thema Wederopbouw krijgen. Komsomolskaja vormt hierop een uitzondering met het thema Russische strijd voor vrijheid en onafhankelijkheid door de eeuwen heen. Net als de rest van de ringlijn is het station opgetrokken in de Stalinistische-barokstijl. Het belangrijkste stuk wordt gevormd door het 190 m lange en 10 m brede middenhal tussen de perrons. De middenhal is 9 meter hoog en wordt door 68 achthoekige zuilen gedragen. Naast de grote kroonluchters aan het plafond zijn acht mozaïeken in het plafond aangebracht gewijd aan het thema van het station;

Tegenwoordig is de Russische maagd afgebeeld, die nazivaandels vertrapt en de hamer en sikkel vasthoudt. Dit mozaïek bestaat uit meer dan 300.000 steentjes, heeft een oppervlak van 31,5 m² en weegt meer dan drie ton.

In het midden van de hal bevinden zich twee roltrappen naar een verbindingstunnel onder het westelijke spoor van waar men via een roltrap het station van de Sokolnitsjeskaja-lijn kan bereiken.

Mozaïeken[bewerken]

Fotogalerij[bewerken]