Koninklijke Deense luchtmacht

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Koninklijke Deense luchtmacht
Flyvevåbnet
Het kenmerk van de Deense luchtmacht.
Het kenmerk van de Deense luchtmacht.
Land Vlag van Denemarken Denemarken
Onderdeel van Deense strijdkrachten
Oprichting 1 oktober 1950
Leiding
Chef defensie
Chef tactisch luchtcommando
Generaal Knud Bartels
Majoor-generaal Henrik Røboe Dam
Slagkracht
Troepensterkte* 3400
Aantal vliegtuigen* 95
Aantal helikopters* 19

De Koninklijke Deense luchtmacht (Deens: Flyvevåbnet) is de luchtmachttak van de Deense strijdkrachten en staat derhalve in voor 's lands luchtverdediging boven Denemarken zelf, de Faeröer en Groenland, maar neemt ook deel aan internationale militaire operaties.

Geschiedenis[bewerken]

In juli 1912 richtte de Deense landmacht een vliegschool op, een half jaar na de Deense marine die in december 1911 begon met vliegen. In februari 1923 werd de vliegafdeling van de landmacht formeel het Korps Vliegeniers dat in 1932 Luchtkorps ging heten.

De Duitse invasie aan het begin van de Tweede Wereldoorlog betekende een voorlopig einde. De meeste toestellen werden bij de inval op de grond verwoest. Toestellen die ontsnapten vlogen tijdens de oorlog bij de Britse- en de Zweedse luchtmacht.

Gedurende de bezetting bouwde en verbeterden de Duitsers wel de Deense luchtmachtbases. Na de oorlog ontving Denemarken 41 surplus Spitfire's van de RAF die over de twee luchtkorpsen verdeeld werden. In 1950 werden deze twee korpsen samengevoegd en ontstond de koninklijke luchtmacht, in Denemarken Flyvevåbnet geheten.

Deense post-WOII-straaljagers in het defensiemuseum te Aalborg.

De Spitfire's bleven tot 1956 dienstdoen. In de jaren 1960 en -1970 vlogen de Denen met F-104 Starfighter, F-100 Super Sabre en andere Amerikaanse types die ook met Amerikaanse financiële steun aangeschaft werden. 1973 Zag ook de aankoop van drie C-130 Hercules-vrachtvliegtuigen.

In 1971 richtte de landmacht opnieuw een eigen vliegdienst op met verkenningshelikopters en -propellorvliegtuigen. In 1977 werd ook een helikoptereskader van de luchtmacht aan de marine toegewezen om vanaf schepen te vliegen.

Rond deze tijd verenigde Denemarken zich ook met België, Nederland en Noorwegen om samen een opvolger te vinden voor de verouderde Amerikaanse toestellen waarmee destijds gevlogen werd. Die opvolger werd de F-16 waarvan de Deense toestellen in licentie werden gebouwd door het Belgische SABCA en die in januari 1980 zijn intrede deed.

Volgend op het einde van de Koude Oorlog besloot Denemarken haar luchtmacht in 1999 grondig te hervormen. De luchtmacht moest het eigen grondgebied kunnen verdedigen, maar daarnaast ook kunnen deelnemen aan internationale operaties. Begin 2000 werden de drie diensten waaruit de luchtmacht bestond ook samengevoegd onder gezamenlijk bevel.

In 2002 ging Denemarken meewerken aan de Joint Strike Fighter, zonder evenwel andere opties als de F-18 of de Saab Gripen uit te sluiten, om haar F-16 te vervangen. Intussen ondergingen de F-16's wel een MLU (mid-life upgrade) om ze in afwachting bijtijds te houden. In datzelfde jaar vlogen die F-16 naar Afghanistan om deel te nemen aan NAVO-operatie Enduring Freedom.

In juni 2007 droeg Denemarken op vraag van het Verenigd Koninkrijk zes van haar EH101-transporthelikopters over aan de RAF die ze dringend nodig had. Denemarken bestelde zes nagelnieuwe toestellen die in ruil door het VK bekostigd werden[1].

In 2009 werden dan weer samen met een groep andere NAVO-landen drie C-17 Globemaster III-transportvliegtuigen aangeschaft ter ondersteuning van internationale missies. Deze toestellen zijn gestationeerd in Hongarije.

Luchtmachtbases[bewerken]

Koninklijke Deense luchtmacht (Denemarken)
Aalborg
Aalborg
Karup
Karup
Skrydstrup
Skrydstrup
Roskilde
Roskilde
Bornholm
Bornholm
Denemarken.
Koninklijke Deense luchtmacht (Groenland)
Kangerlussuaq
Kangerlussuaq
Groenland.

De Deense luchtmacht opereert vanaf drie hoofdluchtmachtbases, zijnde:

En daarnaast van nog drie kleinere bases:

Inventaris[bewerken]

Toestel Versie(s) # (or.) Rol Herkomst

Vliegtuigen[bewerken]

Bombardier Challenger CL-604 3 VIP-transport Vlag van Canada Canada
Lockheed C-130 Hercules C-130 J-30 4 Transport Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten
Lockheed F-16 Fighting Falcon F-16AM
F-16BM
47
13
Gevechtsvliegtuig Vlag van België België
Vlag van Verenigde Staten Verenigde Staten[2]
Saab MFI-17 Supporter 28 Opleiding Vlag van Zweden Zweden

Helikopters[bewerken]

AgustaWestland EH101 Merlin 6
8
Transport
SAR
Vlag van Italië Italië
Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk
Eurocopter Fennec AS 550 C2 11 Verkenning Vlag van Frankrijk Frankrijk
Westland Lynx Super Lynx Mk.90B 8 Maritieme Helikopter Vlag van Verenigd Koninkrijk Verenigd Koninkrijk

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]