Kot Diji

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Kot Diji
Kot Diji
Terracotta schip in de vorm van een stier met vrouwenfigurines, 2800-2600 v.Chr.
Kot Diji (Pakistan)
Kot Diji
Situering
Land Pakistan
Coördinaten 27° 21′ NB, 68° 42′ OL
Informatie
Datering 3300-1900 v.Chr.
Portaal  Portaalicoon   Archeologie
Geschiedenis van Zuid-Azië

Het grote bad van Mohenjodaro


..Naar land

Portaal  Portaalicoon  Geschiedenis

Kot Diji is een nederzeting in Sindh, vooral bekend als archeologische vindplaats en typesite van de Kot Diji-cultuur en vanwege Fort Kot Diji.

Kot Diji was ten tijde van de Kot Diji-cultuur met zo'n 2,6 hectare een kleine nederzetting. Ook tijdens hoog-Harappa werd de nederzetting bewoond, maar tussen deze periodes bevindt zich een brandlaag. De site werd tussen 1955 en 1957 opgegraven onder leiding van F.A. Khan.

Periode I[bewerken | brontekst bewerken]

Periode I begon rond 3300 v.Chr. toen de nederzetting een grote weermuur van leemsteen en puin had met een citadel, gebied A, en een benedenstad, gebied B. Van de 16 lagen zijn er 13 uit deze periode.

Typische artefacten uit deze periode zijn terracotta beeldjes, rood en vaalgeel aardewerk met bruine banden en van een gehoornde god, pipal-bladeren, dieren en vissenschubpatronen en stenen werktuigen zoals sikkels van hoornsteen.

Het kenmerkende aardewerk uit deze periode is ook op andere sites gevonden waarbij deze lagen aangemerkt worden als Kot Diji-lagen. Enkele sites hebben net als Kot Diji een vestingwerk.

Periode II[bewerken | brontekst bewerken]

De brandlaag is een dikke afzetting die de lagen van de Kot Diji-cultuur volledig afsluit van het daar bovenliggende hoog-Harappa. Ook bij andere sites uit deze periode zijn brandlagen gevonden zoals periode III in Gumla, periode II in Amri en periode I in Naushero.

De bovenste drie lagen zijn van de nederzetting ten tijde van hoog-Harappa.

Fort[bewerken | brontekst bewerken]

Tussen 1785 en 1795 werd door Mir Sohrab Khan Talpur op deze plaats Fort Ahmadabad gebouwd, tegenwoordig bekend als Fort Kot Diji. De naam van het fort van de Talpur-dynastie werd vergeten en is nu Fort Kot Diji.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Singh, U. (2008): A History of Ancient and Early Medieval India. From the Stone Age to the 12th Century, Pearson Education India