Kotem

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Kotem
Deelgemeente in België Vlag van België
Kotem
Kotem
Situering
Gewest Vlag Vlaams Gewest Vlaanderen
Provincie Vlag Limburg Limburg
Gemeente Maasmechelen
Coördinaten 50° 57′ NB, 5° 45′ OL
Algemeen
Oppervlakte 6,30 km²
Overig
Postcode 3631
Netnummer 089
Detailkaart
Kotem
Kotem
Portaal  Portaalicoon   België

Kotem is een Maasdorp in de Belgische gemeente Maasmechelen. Kotem is nooit een zelfstandige gemeente geweest, maar behoorde altijd tot Boorsem. Het dorp wordt door de gemeente Maasmechelen wel als een volwaardige deelgemeente erkend.

Geschiedenis[bewerken]

In 1459 verliet de Maas te Kotem haar oude bedding en ging in haar huidige bedding lopen. Vermoedelijk is toen het huidige grondgebied van het gehucht de Hal op de Belgische zijde van de Maas komen te liggen. Bij lage waterstanden kan men in de Maas resten zien van het verzonken kasteel. Toen de Maas in de vijftiende eeuw haar stroom wijzigde werd het dorp Elsloo zwaar gehavend. Huizen en het kasteel werden weggespoeld. Lange tijd dacht men dat het hier ging om een Noormannenburcht die rond 881 gebruikt werd als opslagplaats. Recente onderzoeken verwijzen deze stelling naar het rijk der fabelen. Het gaat hier om het Kasteel Elsloo, gelegen tussen Geul en Maas. De Geul mondde toen veel noordelijker dan tegenwoordig en wel bij Geulle aan de Maas. Dit kasteel verdween omstreeks 1458 in de Maas. Op een kaart uit de 17e eeuw komt de burchtruïne reeds voor.

In 1889 werd Kotem als parochie erkend, waarop in 1891 de Sint-Philomenakerk werd gebouwd.

Kotem werd begin jaren 90 enkele malen getroffen door zware overstromingen van de Maas. Hierna heeft men de dijk verstevigd om dit in de toekomst te voorkomen.

Bezienswaardigheden[bewerken]

  • De Sint-Philomenakerk, een neoromaanse kerk uit 1891.
  • Het tankmonument. In 1977 herontdekte de duikersclub ‘Jaws’ het Engels amfibievoertuig dat in de Tweede Wereldoorlog in de Maas verdween. De geallieerden hadden indertijd de watertanks ontworpen om de Rijn over te steken maar hadden geen rekening gehouden met de grillen van de Maas. De tank werd tijdens een oefening in 1945 meegesleurd door de sterke stroming. Slechts één persoon, John Shearer, wist het ongeluk te overleven. Bij de herontdekking kwam men tot de vaststelling dat de tank naar de Nederlandse zijde was afgedreven. Hij werd haastig naar de Belgische kant getrokken om ze dan te bergen en te restaureren. Het herstelde voertuig werd op een sokkel bij de brug onder de E314 geplaatst.
  • Het gedenkteken voor de 'Doodendraad' ingehuldigd op 8 november 2015.

Natuur en landschap[bewerken]

Kotem ligt in een bocht van de Maas en behoort tot het laagterras. Het dorp wordt aan drie zijden door de Maasdijk omsloten. Ten westen van het dorp mondt de Ziepbeek (of Zijpbeek) uit in de Maas, en daar weer ten westen van vindt men een grindplas. Ten noorden van het dorp ligt het 1000 meter lange viaduct van de E314.

Carnaval[bewerken]

Carnaval is net zoals in de andere Maasdorpen een diepgewortelde traditie. Het carnaval, georganiseerd door de carnavalsvereniging K.V. De Waterratten, vindt jaarlijks plaats op de zondag voor Pasen. Er komen dan meer dan 45.000 toeschouwers[1] naar Kotem, dit is meer dan zestigmaal het aantal inwoners.

Bekende inwoners[bewerken]

Galerij[bewerken]

Nabijgelegen kernen[bewerken]

Boorsem, Uikhoven, Mechelen-aan-de-Maas, Elsloo, Stein, Meers

Externe link[bewerken]