Rivierterras

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Shoshone River, Absaroka Mountains, Wyoming, 1923. In de binnenbocht van de rivier (midden van de foto) zijn duidelijk twee terrasniveaus zichtbaar

Een rivierterras of een fluviatiel terras is een landvorm die ontstaat als een restant van een vroegere riviervlakte. Het is een relict uit een periode dat een rivier op een hoger niveau in het landschap stroomde. Rivierterrassen zijn slechts een mogelijke manier waarop terrassen in het landschap ontstaan.

In de rivierbedding vindt bij een lagere stroomsnelheid sedimentatie plaats. Zo wordt een vlakke dalbodem gevormd, die is opgevuld met sediment. Dit materiaal wordt alluviaal sediment genoemd. Een rivier kan zich weer in zijn eigen dalbodem insnijden en op een lager niveau gaan stromen, waar weer een nieuwe riviervlakte kan ontstaan. De restanten van de oude dalbodem blijven dan achter als vlakke niveaus die hoger liggen dan de later gevormde riviervlakte.

In Midden- en Zuid-Limburg zijn een groot aantal rivierterrassen te herkennen van zowel de huidige als vroegere Maaslopen. Het Oost-Nederlands plateau in het oosten van de Gelderse Achterhoek is een terras van een oude loop van de Rijn.