Pothole (landvorm)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Een pothole van de rivier de Tuolume

In de aardwetenschappen wordt met een pothole een cilindervormige of komvormige depressie bedoeld in een rotsachtige bedding van een rivier of beek. Doorgaans zijn deze gaten dieper dan breed. Het zijn landvormen die vooral voorkomen in de rivierlandschappen van de bovenloop van een rivier.

Ontstaan[bewerken | brontekst bewerken]

Een pothole ontstaat door de schurende werking van grind, kiezelstenen en/of keien, die door de kracht van flink wervelende stroombewegingen van het water worden rondgedraaid tegen een bepaalde plek op de bedding van de waterloop. De waterdiepte van een pothole, maar ook de snelheid waarmee een pothole ontstaat, kan sterk verschillen. Dit is afhankelijk van het type (en morfologie) van het erosiemateriaal dat de pothole uitslijt, maar ook van het type gesteente waaruit de rivierbedding bestaat. Ook is de intensiteit van de wervelende stroombeweging van het rivierwater een belangrijke factor voor de diepte van een pothole en de snelheid waarmee deze ontstaat.

Een schematische afbeelding van het ontstaan van een pothole, gezien vanuit een dwarsdoorsnede van de rivierbedding. De pijlen geven de stroombewegingen van het water uit de watergang weer.

Afbeeldingen[bewerken | brontekst bewerken]

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Potholes (landforms) van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.