Krokodilhaai

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Krokodilhaai
IUCN-status: Gevoelig[1] (2005)
Pseudocarcharias kamoharai.jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Chondrichthyes (Kraakbeenvissen)
Orde:Lamniformes (Makreelhaaien)
Familie:Pseudocarchariidae
Soort
Pseudocarcharias kamoharai
(Matsubara, 1936)
Verspreiding krokodilhaai
Verspreiding krokodilhaai
Afbeeldingen Krokodilhaai op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Krokodilhaai op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De krokodilhaai (Pseudocarcharias kamoharai) is een haai uit de familie van krokodilhaaien (Pseudocarchariidae), orde van de makreelhaaien (Lamniformes).

Kenmerken[bewerken]

Deze kleine, cilindrische haai kan een maximale lengte bereiken van 110 cm. Het lichaam heeft een langgerekte vorm met een flinke snuit en grote tanden. De kaken kunnen opvallend ver worden uitgestulpt om een prooi te pakken. De vis heeft twee rugvinnen en één aarsvin.

Leefwijze[bewerken]

Om een prooi te pakken, volgt hij deze 's nachts naar het zeeoppervlak, maar 's ochtends laat hij zich weer afzakken naar diepere, donkere wateren, waar hij dankzij zijn grote ogen goed kan zien. Voor mensen is hij niet echt gevaarlijk.

Voortplanting[bewerken]

De jongen voeren in de baarmoeder een kannibalistisch leven, omdat ze andere embryo's opeten. Meestal blijft er maar een jong per baarmoeder over, die zijn broertjes en zusjes heeft opgegeten. Het kan ook voorkomen, dat er 2 embryo's overleven.

Verspreiding[bewerken]

De soort komt voor in de subtropische wateren van de Atlantische, de Grote en de Indische Oceaan. De haai leeft tot maximaal 600 meter onder het zeeoppervlak en komt niet vaak bij de kust.

Relatie met de mens[bewerken]

De krokodilhaai staat op de Rode Lijst als niet bedreigd. Deze soort is dan ook niet van commercieel belang voor de visserij. Voor de mens is deze haai geheel ongevaarlijk.