Kruikenstad

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
De Prins van Kruikenstad in 2019
De Kruikenviering in de Heuvelse kerk in Tilburg
D’n Inhaol in 2019
Bioscoopjournaal uit 1971. Dhr. Van de Oetelaar, president van de Raad van Elf van de carnavalsvereniging de Leuwegaopers uit Tilburg, demonstreert in een zwembad het achteruitzwemmen, waarmee hij geld wil inzamelen om 160 gehandicapte kinderen in Tilburg aan het carnaval te laten deelnemen.

Kruikenstad is de carnavalsnaam van Tilburg, die voortkomt uit de bijnaam van de inwoners. Deze naam kregen ze als bijnaam vanuit de omliggende steden en dorpen. Tijdens carnaval noemen de Tilburgers zichzelf ook Kruikenzeikers of Kruiken.

De geschiedenis van het carnaval in Tilburg[bewerken | brontekst bewerken]

Het Tilburgse carnaval heeft een eigen verleden en een zeer karakteristieke historie, vergeleken met andere carnavalssteden. De geschiedenis ervan kent een zeer grillig verloop. Het feest dat in Tilburg, evenals elders op het platteland, reeds lang gevierd werd heette geen carnaval, maar vastenavond. In 1857 leidde pater Bernard Hafkenscheid het veertigurengebed in de dagen voor de vastentijd. Het gebed werd echter verstoord door luidruchtige carnavalsvierders buiten de kerk. Dit incident was de aanleiding voor de Kerk voor tegenmaatregelen. Vanaf die tijd was het gedaan met de viering van het openbare carnaval in Tilburg. Het werd dan ook in besloten kring gevierd. Het zou nog tot 1965 duren, voordat Tilburg toestemming gaf voor het houden van de eerste officiële openbare carnavalsoptocht.

De openbare carnavalsevenementen in Kruikenstad worden georganiseerd door de Carnavalsstichting Tilburg.

In 2021 werden alle activiteiten geschrapt door de coronacrisis.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]