Zandhazendurp

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Hannus en Hanneke tijdens carnaval in 2006.

Zandhazendurp is de naam van Rosmalen tijdens Carnaval. De naam is ontleend aan het feit dat Rosmalen in een zandgebied ligt.

Opening[bewerken]

Op zaterdag wordt carnaval in Zandhazendurp geopend, door de sleuteloverdracht van de burgemeester van 's-Hertogenbosch aan de Prins van Zandhazendurp. De Prins van Zandhazendurp zwaait dan de scepter gedurende de carnavalsdagen en de burgemeester wordt dan gedurende de dagen een Zandhaas. Aansluitend wordt het eerste fustje bier aangesloten.

Alvorens de sleutelopdracht plaatsvindt, is er eerst nog een keinderoptocht (kinderoptocht), waarmee ook de Prins van Zandhazendurp ingehaald wordt. De optocht eindigt op De Driesprong, midden in het centrum van (dan nog) Rosmalen, waarna de plechtigheden gaan beginnen. De gehele intocht en de keinderoptocht worden georganiseerd door de Hannusclub.

De grote optocht van Zandhazendurp wordt op zondag gehouden. Op zondag is er in de Sint-Lambertuskerk ook nog een carnavalsmis, alwaar de prins en de jeugdprinses en hun gevolg aanwezig zijn. Tijdens carnaval is de Kentering in het Centrum de residentie van de Prins. De mascotte van Zandhazendurp heet Hannus d'n Heiboer.

Externe links[bewerken]