KwaZoeloe-Natal

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Kwazulu-Natal)
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
KwaZoeloe-Natal
KwaZulu-Natal
Provincie in Zuid-Afrika Vlag van Zuid-Afrika
KwaZulu-Natal in South Africa.svg
Coördinaten 29°ZB, 31°OL
Algemeen
Oppervlakte 94.361 km²
Inwoners (2011) 10.267.300
(109 inw./km²)
Hoofdstad Pietermaritzburg
Religie 72,2% christendom
7,2% overig
20,6% geen/onzeker
2001, bron: statssa.gov.za
Talen 77% Zoeloe
13% Engels
3% Xhosa
2% Afrikaans
1% Zuid-Sotho
1% Tswana
Overig
ISO 3166 ZA-NL
Detailkaart
JCW-Map-Natal-Tugela.png
Portaal  Portaalicoon   Zuid-Afrika

KwaZoeloe-Natal (vaak afgekort tot "KZN"; Afrikaans: KwaZulu-Natal of KwaZoeloe-Natal; Zoeloe en Engels: KwaZulu-Natal) is een provincie van Zuid-Afrika. KwaZoeloe-Natal is de woonplaats van de Zoeloes. De provincie ontstond in april 1994 door samenvoeging van de bantoestan KwaZulu en de provincie Natal.

Met de klok mee vertrekkende uit het noorden, grenst het aan Eswatini, Mozambique, de Indische Oceaan, de provincie Oost-Kaap in het zuiden, het koninkrijk Lesotho, de provincie Vrijstaat en de provincie Mpumalanga.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Vasco da Gama was de eerste Europeaan die de kusten van Natal zag op kerstdag 1497. Kerstmis wordt in het Portugees met Natal vertaald, wat de originele naam was van deze regio.

In 1839 stichtten de blanke voortrekkers hier de Republiek Natalia. In 1843 werd de republiek door de Britten opgeheven en geannexeerd. Tussen 1884 en 1888 werd in het noorden van Zoeloeland de Nieuwe Republiek opgericht. Na de val van de apartheid was de regering van Natal in handen van de Inkata Vrijheidspartij van Mangosuthu Buthelezi. Hij werd door het ANC beschouwd als collaborateur met het apartheidsbewind.

Bij het akkoord tussen ANC en de Nasionale Party dreigde de Inkata buitenboord te vallen. In Natal brak een verschrikkelijke burgeroorlog uit (1985-1990). Ten slotte kozen de Zoeloes voor aansluiting bij het nieuwe Zuid-Afrika. Met koning Goodwill Zwelithini aan het hoofd trokken zij naar Durban om vrede te sluiten.

De provincie werd hernoemd in KwaZoeloe-Natal. De provincie is de thuishaven van het Zoeloekoningshuis, en de meerderheid van de bevolking spreekt Zoeloe. Het is ook de enige provincie in Zuid-Afrika die in zijn naam de dominante etnische groep draagt.

Oorlogen gevochten op KwaZoeloe-Natals gronden:

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De provincie heeft drie verschillende geografische gebieden:

  • het laagland langs de kusten van de Indische Oceaan
  • vlaktes in het centrale gedeelte
  • twee berggedeeltes: de Drakensbergen in het westen, en de Lebombobergen op de grens met Swaziland in het noorden. De Tugelarivier stroomt van west naar oost door het midden van de provincie. De gemiddelde temperatuur in de provincie varieert van 17 °C tot 28 °C van oktober tot april, en van 11 °C tot 25 °C in de koudere maanden. De jaarlijkse regenval bedraagt 690 mm, gespreid over heel het jaar.

Natuurparken gelegen in de provincie:

Regering[bewerken | brontekst bewerken]

De provinciale regering van KwaZoeloe-Natal zetelt in de legislatieve gebouwen in Pietermaritzburg. De Provinciale Regering Legislatuur bestaat uit 80 leden. Verdeling van de 80 zetels volgens de verkiezingen van 2009:

Afrikaans Nationaal Congres (ANC) - 51
Inkatha Vrijheidspartij (IVP) - 18
Democratische Alliantie (DA) - 7
Minderheidsfront (MF) - 2
Afrikaanse Christelijke Democratische Partij (ACDP) - 1
Congress of the People - 1

Zoeloemonarchie[bewerken | brontekst bewerken]

Traditionele Zoeloecultuur

De huidige koning van KwaZoeloe-Natal is Goodwill Zwelithini kaBhekuzulu. Hoewel hij geen directe politieke macht heeft, krijgt de Zoeloekoning wel een toelage van de Zuid-Afrikaanse overheid, en heeft hij vrij veel invloed op het meer traditionele gedeelte van de Zoeloebevolking in KwaZoeloe-Natal.

Economie[bewerken | brontekst bewerken]

Durban is een snelgroeiend, stedelijk gebied en is de drukst bezochte haven in Afrika met een goed spoornetwerk richting de rest van zuidelijk Afrika. Suikerraffinaderij is de voornaamste industrie. Schapen, vee, citrusvruchten, maïs, katoen, bananen en ananassen worden ook geteeld en gekweekt. Industrieën, vooral in en rond Durban, zijn (behalve suikerraffinaderijen) onder andere textiel, kleding, rubber, meststoffen, papier en olieraffinaderijen. Er zijn ook grote aluminium-smeltfabrieken te Richardsbaai, gelegen centraal aan de kust. De provincie produceert aanzienlijke hoeveelheden kolen (vooral cokes) en hout. Gedurende de Apartheid werd een groot deel verplicht om in Bantustans te leven.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

De meerderheid van de 10.267.300 inwoners[1] (56,9%) leeft in landelijke gebieden, en de economie is grotendeels agrarisch. De regio heeft een geschatte alfabetiseringsgraad van 65%, de werkloosheid ligt boven de 50%. 77% van de bevolking heeft het Zoeloe als moedertaal, gevolgd door Engels (13%)[2]. 87% van de bevolking is Zwart, gevolgd door 7% Indisch of Aziatisch[3].

Volgens de telling van 2001 heeft 22,9% van de bevolking in KwaZoeloe-Natal die boven 20 jaar is, geen scholing gekregen, terwijl slechts 4,8% een hogere scholing heeft genoten.

Universiteiten in Kwazoeloe-Natal zijn:

Indeling[bewerken | brontekst bewerken]

De provincie Kwazulu-Natal bestaat uit één Grootstedelijke gemeente en 10 districten. De districten zijn op hun beurt nog eens verdeeld in totaal 48 lokale gemeenten.

Grootstedelijke gemeente[bewerken | brontekst bewerken]

Districten[bewerken | brontekst bewerken]

Sport[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]