Langsat

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zie artikel Zie Doekoe (Def Rhymz) voor de nummer 1 hit van Def Rhymz.
Langsat
Langsat op de Filipijnen
Langsat op de Filipijnen
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Malviden
Orde:Sapindales
Familie:Meliaceae
Geslacht:Lansium
Soort
Lansium domesticum
Corrêa (1807)
Afbeeldingen Langsat op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Langsat op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De langsat (Lansium domesticum) is een plant uit de familie Meliaceae. Het is een 10-15 m hoge of zelden een tot 30 m hoge, groenblijvende boom met een gegroefde, roodbruine of geelbruine schors, een korte, dikke stam en vaak met plankwortels. De boom bevat harsig melksap (latex). De tegenoverstaande bladeren zijn oneven geveerd en 30-50 cm lang. De vijf tot negen deelblaadjes zijn 9-20 x 5-10 cm groot, ovaalvormig en kort toegespitst, leerachtig, aan de bovenkant donkergroen, glanzend en kaal en aan de onderkant lichtgroen, dof en kaal of juist dichtbehaard. De tweeslachtige bloemetjes groeien in (on)vertakte, tot 30 cm lange bloeiwijzen die solitair of in groepen aan de stam en aan dikke takken groeien.

De 2,5-7 cm grote vruchten, die op een vergrote uitvoering van de niet-verwante longan (Dimocarpus longan) lijken, groeien dicht opeen in trossen. De fluwelige, gelig-bruine schil is 6 mm dik. De vrucht bestaat uit vijf of zes kamers, die met sappige glazige, witte zaadmantels zijn gevuld. Van de zaadmantels omsluiten er slechts 1-3, een tot 2,5 x 2 cm groot, boonvormig zaad.

Vrucht en zaadmantels

Er worden twee variëteiten onderscheiden:

  • De gekweekte doekoe hoort tot Lansium domesticum var. domesticum. De boom is dichtvertakt. De vruchten van de doekoe zijn eivormig, groter, dunschillig, relatief latex-arm en smaakt zoet.
  • Daarnaast bestaat ook de Lansium domesticum var. pubescens. De boom is slank, open vertakt en heeft harige takken. De vruchten van deze variëteit zijn rond, dikschillig, latex-houdend en smaakt zurig.

Beide variëteiten komen vanwege de wisselende kwaliteit zelden in Nederland op de markt.

Doekoe

De soort komt oorspronkelijk uit het zuiden van Thailand en het westen van Maleisië. Ook wordt de plant veel gekweekt in het zuiden van India, op Sri Lanka en in Zuidoost-Azië tot op hoogtes van 750 m.