Lapidarium

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lapidarium in de Oostcrypte van de Sint-Servaasbasiliek, Maastricht
Lapidarium in Čakovec, Kroatië

Een lapidarium (Latijn: lapis = steen) kan twee betekenissen hebben. Het kan een fysieke verzameling van bewerkte stenen zijn, of een boek waarin stenen beschreven staan.

Lapidarium als verzameling van bewerkte stenen[bewerken | brontekst bewerken]

Dit betreft een verzameling van beeldhouwwerken, architectuurfragmenten, sarcofagen, grafstenen, votiefstenen of mijlpalen. Een lapidarium is soms onderdeel van een museum bij een archeologische opgraving. Bij kerken en kathedralen is het lapidarium soms ingericht in de kloostergang of in een crypte. Hier bevindt zich vaak bouwsculptuur dat bij een restauratie is vervangen, bijvoorbeeld pinakels, waterspuwers of gebeeldhouwde fragmenten van een portaal of doksaal. De originele, vaak beschadigde beelden komen dan in het lapidarium terecht. Ook vindt men er vaak sarcofagen en grafstenen die bij opgravingen of restauraties zijn aangetroffen.

Lapidarium van de Vaticaanse musea

Voorbeelden in België en Nederland[bewerken | brontekst bewerken]

Voorbeelden elders[bewerken | brontekst bewerken]

Lapidarium als boekwerk[bewerken | brontekst bewerken]

Daarnaast wordt de term lapidarium gebruikt voor een boek of geschrift dat een geschreven verzameling van beschrijvingen van edelstenen vormt.[1] Typische zaken die beschreven worden zijn: vorm, kleur en vindplaats. In de Middeleeuwen beschreef men ook de magische eigenschappen die men de verschillende soorten edelstenen toedichtte. Van Jacob van Maerlant is bekend dat hij een lapidarium in het Middelnederlands heeft geschreven, de Lapidarijs. Dit werk is echter verloren gegaan.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Lapidariums van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.