Legionairs van Christus

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Legionairs van Christus
Congregatio Legionariorum Christi
Basisgegevens
Generaal-overste Eduardo Robles Gil Orvañanos
Gesticht 1941
Stichter Marcial Maciel
Website regnumchristi.org
Portaal  Portaalicoon   Christendom

Legionairs van Christus (Latijn: Congregatio Legionariorum Christi; afgekort: LC) is een rooms-katholieke priestercongregatie.

Zij werd opgericht in 1941 door de Mexicaanse pater Marcial Maciel (1920-2008). De Legionairs houden zich bezig met het vormen en motiveren van leken om actief deel te nemen aan de zending van de katholieke kerk. De congregatie heeft de naam gezagsgetrouw en conservatief te zijn.

In de loop der jaren doken er steeds meer geruchten op over het wangedrag van de stichter van de congregatie. In 2009 gaf paus Benedictus XVI de opdracht een apostolische visitatie uit te voeren in het Legioen van Christus. In 2010 werd door het Vaticaan de conclusie getrokken dat Maciels levenswandel immoreel was en dat het Legioen van Christus de daardoor ontstane interne problemen niet alleen kan oplossen. In juli 2010 werd de pauselijk gedelegeerde Velasio De Paolis aangesteld, die het bestuur van de congregatie overnam en naar een oplossing moet zoeken. In 2014 werd Eduardo Robles Gil Orvañanos aangesteld als generaal-overste.

In 2004 telden de legionairs 588 priesters en 1845 mannelijke religieuzen. Ze hebben vestigingen in Mexico, Canada, de Verenigde Staten, Brazilië, Chili, Colombia, Spanje, Frankrijk, Duitsland en Italië. Er is ook een lekenbeweging van de legionairs: Regnum Christi.