Leidsche Stoombootmaatschappij 'De Volharding'

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Havengebouw 'De Volharding'
Het Havengebouw van 'De Volharding'
Locatie
Locatie Haven 1-7, Leiden
Status en tijdlijn
Oorspr. functie Havengebouw
Huidig gebruik Grand café en restaurant
Bouw gereed 1889
Verbouwing 2013
Architectuur
Bouwstijl Neorenaissance
Bouwinfo
Architect W.C. Mulder
Erkenning
Monumentstatus Gemeentelijk monument nr. 503
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Leidsche Stoombootmaatschappij 'De Volharding' werd opgericht in 1852 door J.A. Zuur. Er werd begonnen met de lijn tussen Leiden en Amsterdam (via de Kagerplassen, de Ringvaart van de Haarlemmermeer en de Westeinderplassen). Later kwamen er ook diensten bij naar Gouda, Rotterdam en Uithoorn. De gebruikte schepen voeren alle onder de naam "Volharding" met een volgnummer.

Het hoofdkantoor (ook wel het Havengebouw genoemd) van 'De Volharding' was gevestigd aan de Haven in Leiden. Dat diende tevens als aanlegplaats van de lijndiensten. Hier eindigde ook de paardentram vanaf het station van het Hollandsche Spoor.[1] Vanaf 1889 werd gebruikgemaakt van de door W.C. Mulder in neorenaissancestijl ontworpen panden Haven 1-5, die als gemeentelijk monument op de monumentenlijst zijn geplaatst. In Amsterdam maakte 'De Volharding' gebruik van een aanlegplaats op de Amstel bij de Magere Brug. Er vertrokken elke dag zes schepen naar Leiden via Ouderkerk, Nes en Uithoorn.[2]

De lijnverbindingen werden door meerdere maatschappijen in concurrentie uitgevoerd. Van en naar Leiden was sprake van flinke concurrentie door uiteindelijk vier maatschappijen: naast 'De Volharding' ook Stoombootreederij 'De Vereeniging' van reder Van der Linden, Stoombootmaatschappij Carsjens en P.D. Planier. Op het hoogtepunt van de stoombootdiensten in 1893 had Carsjens zeven schepen in gebruik. 'De Volharding' had er zelfs tien. De verbinding van Amsterdam ging via Leiden naar Gouda, maar sommige maatschappijen voeren door tot Rotterdam, Dordrecht en Den Bosch. En hoewel er ook al jaren een treinverbinding was, waren er halverwege de negentiende eeuw nog steeds twee concurrerende stoombootdiensten naar Haarlem. Vanaf Leiden waren er ook verschillende verbindingen met nabij gelegen plaatsen als Katwijk, Noordwijk, Lisse en Woerden.

Op 12 september 1903 vierde 'De Volharding' haar vijftigjarig bestaan[3], maar in het begin van de 20e eeuw ondervonden de stoombootmaatschappijen bij het lokaal vervoer van passagiers steeds meer concurrentie van bus en trein. Die strijd was niet goed vol te houden en op 10 juni 1915 werd in Den Haag het faillissement over concurrent Carsjens uitgesproken. Onder andere 'De Volharding' nam een aantal schepen over.[4] Uiteindelijk hield ook 'De Volharding' de strijd niet vol en staakte in 1930 haar activiteiten.

In het gebouw aan de Haven werd een garagebedrijf gevestigd, later Autoschadebedrijf Jonk; op de etage kwamen woningen. De panden Haven 1 t/m 7 (inmiddels bekend als de 'Jonkpanden') kwamen uiteindelijk in handen van de gemeente, die ze eind 2011 verkocht. Na een verbouwing opende hier op 18 mei 2013 een grand café en restaurant met de naam 'De Volharding'.[5] In februari 2015 werd het faillissement uitgesproken.[6]