Naar inhoud springen

Leptinotarsa

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Wikiklaas (overleg | bijdragen) op 11 jan 2018 om 17:30. (meer uitleg bij de soortenlijst, en link naar de publicatie van Stål)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Leptinotarsa
Coloradokever (Leptinotarsa decemlineata)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Arthropoda (Geleedpotigen)
Klasse:Insecta (Insecten)
Orde:Coleoptera (Kevers)
Familie:Chrysomelidae (Bladhaantjes)
Geslacht
Leptinotarsa
Chevrolat, 1836
Typesoort
Leptinotarsa heydeni Stal, 1858
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Leptinotarsa op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Insecten

Leptinotarsa is een geslacht van kevers uit de familie bladhaantjes (Chrysomelidae).[1] De wetenschappelijke naam ervan werd in 1836 voorgesteld door Auguste Chevrolat.[2] Chevrolat plaatste er zes soorten in die volgens hem allemaal uit Mexico afkomstig waren: hopfneri Dejean, grandis Dejean, heydenii Höpfner, duodecimpustulata Chevrolat, cacica Dejean en cinctipennis Chevrolat. Bij geen van deze namen werd echter een beschrijving gegeven, of verwezen naar een eerdere beschrijving. In 1860 werd door Motschulski als typesoort Leptinotarsa heydeni aangewezen,[3] waarvan in 1858 door Carl Stål de naam geldig was gepubliceerd, dat wil zeggen met een beschrijving.[4] Stål gaf in dezelfde publicatie ook een beschrijving van het geslacht. Diverse auteurs beschouwen de naam van Chevrolat als een nomen nudum, en citeren de naam daarom als Leptinotarsa Stal, 1858.

Vertegenwoordigers van dit geslacht komen van oorsprong uitsluitend voor in de Nieuwe Wereld. De coloradokever (Leptinotarsa decemlineata) is een lid van dit geslacht. Deze kever is een berucht plaaginsect dat leeft op de aardappelplant, en met die plant de overtocht naar Europa heeft gemaakt.

Soorten

In de volgende lijst zijn de soorten opgesomd die in 1988 door Richard L. Jacques werden opgenomen in zijn tabel voor de bepaling van de Noord-Amerikaanse soorten.[3] Dat betekent dat de soorten die uitsluitend voorkomen in Zuid-Amerika hier ontbreken.