Leptophis ahaetulla

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Leptophis ahaetulla
Leptophis ahaetulla (2).jpg
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Reptilia (Reptielen)
Orde:Squamata (Schubreptielen)
Onderorde:Serpentes (Slangen)
Superfamilie:Colubroidea
Familie:Colubridae (Gladde slangen)
Onderfamilie:Colubrinae
Geslacht:Leptophis
Soort
Leptophis ahaetulla
(L., 1758)
Afbeeldingen Leptophis ahaetulla op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Leptophis ahaetulla op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Herpetologie

Leptophis ahaetulla is een middelgrote, helder gekleurde slang van de familie gladde slangen (Colubridae) en komt voor in Centraal-Amerika en het noorden van Zuid-Amerika.

Uiterlijke kenmerken[bewerken]

Een volwassen exemplaar bereikt een totale lengte van 172 centimeter, inclusief de staartlengte van 59 centimeter. De slang heeft een langwerpige kop en een slank lijf. De Engelse naam parrot snake dankt de slang aan zijn licht naar beneden gebogen bovenlip, die doet denken aan de snavel van een papegaai.

De bovenzijde van de slang is bedekt met vijftien rijen heldergroene, goude of bronskleurige schubben met zwarte of donkerbruine randen. Aan weerszijde van de kop loopt een zwarte streep ter hoogte van het oog. Het oog is groot en heeft een ronde pupil. De bovenlip en de onderzijde zijn wit of geel.

Levenswijze[bewerken]

Leptophis ahaetulla is een eileggende slang. Hij voedt zich met hagedissen, kikkers en kleine vogels. Lange tijd werd gedacht dat de soort niet giftig was, maar hij is licht giftig. Een beet veroorzaakt een lokale pijn, zwelling en een gevoel van speldenprikken. Deze symptomen verwijderen na een paar uur en er zijn geen blijvende gevolgen.

Verspreiding[bewerken]

In Centraal-Amerika komt Leptophis ahaetulla voor in Belize, Costa Rica, El Salvador, Guatemala, Honduras, Zuid-Mexico, Nicaragua en Panama. In Zuid-Amerika komt hij voor in Argentinië, Bolivia, Brazilië, Colombia, Ecuador, Frans-Guyana, Paraguay, Peru, Trinidad en Tobago, Uruguay en Venezuela.

Ondersoorten[bewerken]

Leptophis ahaetulla nigromarginatus in het amazoneregenwoud van Peru

Er worden ten minste twaalf ondersoorten onderscheiden: