Levroux

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Levroux
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Levroux (Frankrijk)
Levroux
Situering
Regio Centre-Val de Loire
Departement Indre (36)
Arrondissement Châteauroux
Kanton Levroux
Intercommunalité Communauté de communes de la Région de Levroux
Coördinaten 46° 59′ NB, 1° 37′ OL
Algemeen
Oppervlakte 82,32 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
2.842[1]
(35 inw./km²)
Hoogte 125 - 190 m
Burgemeester Alain FRIED
Overig
Postcode 36110
INSEE-code 36093
Website www.ville-levroux.fr
Foto's
Centrum
Centrum
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Levroux is een stad en gemeente in het Franse departement Indre (regio Centre-Val de Loire) en telde op 1 januari 2021 2.842[1] inwoners.. De inwoners worden ook wel Levrousains genoemd. De naam Levroux komt uit het latijn Leprosum. De plaats maakt deel uit van het arrondissement Châteauroux.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Op 1 januari 2016 fuseerde Levroux met de gemeente Saint-Martin-de-Lamps tot een nieuwe gemeente, eveneens geheten Levroux. Op 1 januari 2019 werd Levroux uitgebreid met de op die datum opgeheven gemeente Saint-Pierre-de-Lamps.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]

Levroux is een typisch Frans stadje uit het midden van Frankrijk. De stad herbergt een mooi middeleeuws erfgoed: de Collégiale Saint-Sylvain (13e eeuw) met zijn magnifieke orgel, dat dateert uit 1502 en daarmee het oudste kerkorgel in Frankrijk is. Ook La porte de Champagne (1435-1506), Maison de Bois (15e eeuw) zijn stuk voor stuk geklasseerde historische monumenten.

De ruïnen[bewerken | brontekst bewerken]

Omstreeks de eerste eeuw n.Chr. werd er op de heuvel naast de stad een burcht gesticht van Gallische oorsprong, genaamd Gabattum. Omstreeks het jaar 1010 n.Chr. werd de burcht vervangen door een kasteel gesticht door de heren van Déols. In 1188 is het kasteel aangevallen door Phillipe Auguste, waardoor het in slechte staat verkeerde. In 1229 versterkten de heren van Levroux het kasteel. Door de vele aanslagen die volgde verkeerde het in 1653 weer in slechte staat. Vanaf dat moment is het kasteel altijd in ruïnen gebleven. In 1927 werden de ruïnen op de lijst van historische monumenten gezet. In de jaren 70 heeft de stad besloten de ruïnen te versterken en op te knappen.

Ruïne te Levroux
Porte de Champagne

Ernest Nivet[bewerken | brontekst bewerken]

Ernest Nivet is een bekende Franse beeldhouwer geboren in Levroux. Zijn werk representeert de inwoners van Levroux en zijn omgeving. Le Berger Couché is een beeldhouwwerk van Nivet geschonken aan de stad Levroux in 1930 door meester Bouillon. In 1994 werd het beeld van het stadsplein naar het Place de l'Hôtel de ville verplaatst.

Leerlooierijen en perkament[bewerken | brontekst bewerken]

Levroux stond lange tijd bekend om zijn vele leerlooierijen. Samen met de stad Graulhet werd de stad gezien als de stad voor de productie van leer en vooral perkament. Toen de vraag naar perkament bleef dalen, sloot de laatste ambachtelijke producent van perkament in 2004 zijn deuren. Er wordt tegenwoordig nog steeds perkament gemaakt, maar alleen op industrieel niveau. Tegenwoordig zijn er nog twee leerlooierijen actief: Bodin-Joyeux (1860) en Rousseau (1900). Er is tevens een leerlooierijmuseum.

Gastronomie[bewerken | brontekst bewerken]

Typische gastronomische producten uit de stad zijn: aardappelpannenkoeken met geitenkaas (Galette de pommes de terre) en de geitenkaas (La pyramide de Levroux).

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Levroux bedroeg op 1 januari 2021 82,32 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 34,5 inwoners per km². De stad ligt in het noorden van het departement l'Indre in het gebied Champagne Berrichonne.

Het ligt op 20 km afstand van Châteauroux, 31 km van Issoudun, 60 km van La Châtre en 63 km van Le Blanc.

De stad heeft twee natuurlijke bronnen die de rivieren Céphons en Trégonce vormen.

Kaart van de gemeente met de belangrijkste infrastructuur, bodemgebruik en omliggende gemeenten

Grange Dieu Levroux[bewerken | brontekst bewerken]

Grange Dieu is een vliegveld aangelegd voor Ultralight Motorluchtvaartuigen (afgekort als ULM van het Franse Ultra Léger Motorisé). Grange Dieu is gesitueerd aan de departementale route 8 richting Brion. Op Grange Dieu is een ULM vliegschool gevestigd genaamd: Club des Ailes Motorisées.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Grafiek inwonertal gemeente
Grafiek inwonertal gemeente

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

Levroux is bereikbaar via de volgende departementale routes: 2, 8, 28, 99, 926 et 956. Met het openbaar vervoer kan de stad bereikt worden via busmaatschappij l'Aile Bleue.

Geboren in Levroux[bewerken | brontekst bewerken]

  • Ernest Nivet (1871), beeldhouwer
  • Fernand Michaud (1929), fotograaf
  • Christine Boutin (1944), Frans politica

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Pascal Réchaussat: Histoire et légendes de Levroux, Société d'imprimerie et d'édition et des journaux du Berry 1923
  • Levroux : Histoire et archéologie d'un paysage, Association pour la défense et l'étude du canton de Levroux 1978
  • Jean-François Enault, Daniel Lebeurrier: Le village celtique des arènes à Levroux : Description du mobilier, Revue archéologique du centre de la France 1994
  • Pascal Réchaussat: Histoire de Levroux, Res Universis 2004, ISBN 2877607399
  • Levroux et Sa Region, Alan Sutton 2006, ISBN 284910485X

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Levroux van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.