Naar inhoud springen

Lidi van Mourik Broekman

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lidi Buma-van Mourik Broekman
Weduwe met kind in Weesp (1956)
Persoonsgegevens
Volledige naam Aleida Cornelia Buma-van Mourik Broekman
Geboren 20 juni 1917
Overleden 21 december 2015
Geboorteland Nederland
Beroep(en) Beeldhouwster, schilderes en tekenares
RKD-profiel
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur

Aleida Cornelia (Lidi) Buma-van Mourik Broekman (Zürich, 20 juni 1917Nijmegen, 21 december 2015) was een Nederlands beeldhouwster, schilderes en tekenares.[1]

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Lidi van Mourik Broekman werd geboren in Zwitserland, als dochter van Gerrit Hendrik van Mourik Broekman en Jacoba Josina Maria Beijerman. Ze was de zus van schilderes Cootje Horst en pianiste Marta Admiraal.

Van Mourik Broekman volgde twee jaar bouwkunde in Delft en stapte toen over naar de Koninklijke Academie van Beeldende Kunsten in Den Haag. Ze was assistente en leerlinge van Albert Termote. Later vestigde ze zich als zelfstandig beeldhouwster. Honderden portretten maakte zij in opdracht, ook van het Koninklijk Huis: onder andere portretten van koningin Juliana, koningin Wilhelmina en prinses Marijke (als kind).

Tijdens de Tweede Wereldoorlog weigerde ze zich aan te sluiten bij de Nederlandsche Kultuurkamer en legde haar werk neer. Na de oorlog maakte ze voor vier plaatsen oorlogsmonumenten.

Van Mourik Broekman overleed eind 2015, op 98-jarige leeftijd en werd begraven op de Begraafplaats Daalseweg in Nijmegen.[2]

Werken (selectie)[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Fotogalerij[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Lidi van Mourik Broekman van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.