Lilian Helder

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Lilian Helder
LilianHelder.jpg
Algemene informatie
Volledige naam Lilian Maria Johanna Sibertha Helder
Geboren 30 mei 1973
Functie Lid Tweede Kamer
Sinds 17 juni 2010
Partij PVV
Titulatuur Mr.
Politieke functies
2010-heden Lid Tweede Kamer
Parlement & Politiek - biografie
Portaal  Portaalicoon   Politiek
Nederland

Lilian Maria Johanna Sibertha Helder (Venlo, 30 mei 1973) is een Nederlands voormalig advocate en sinds 17 juni 2010 Tweede Kamerlid voor de Partij voor de Vrijheid (PVV).

Helder studeerde rechten aan de Radboud Universiteit in Nijmegen. Tot 1 mei 2010 was zij werkzaam bij het Eindhovense advocatenkantoor Houben en Van Dijck. Helder is een voorstander van zwaardere straffen en het afschaffen van de tbs. Op 24 januari 2011 stelde ze dat pedofielen die uit een tbs-kliniek worden vrijgelaten, levenslang onder toezicht moeten worden geplaatst door een netwerk van vrijwilligers en deskundigen[1].

Nieuwkomer Helder stond derde op de kandidatenlijst van de Partij voor de Vrijheid voor de Tweede Kamerverkiezingen van 2010, achter Fleur Agema en behaalde 5.793 stemmen.[2] Ze was daarmee de op drie na hoogste stemmenhaler van haar partij. Alleen Geert Wilders, Fleur Agema en Hero Brinkman bleven haar voor.

In maart 2011 kreeg Helder veel kritiek omdat zij tijdens een debat in de Tweede Kamer de bruikbaarheid van algemeen statistisch onderzoek ter discussie stelde.[3] Dit onderzoek concludeerde dat bij vergelijkbare delicten de kans op recidive na een taakstraf kleiner was dan na een korte gevangenisstraf. Helder nam dit onderzoek slechts ter kennisgeving aan omdat "'iemand die een taakstraf opgelegd heeft gekregen en recidiveert wel iemand anders [is] dan iemand die een vrijheidsstraf heeft gekregen en recidiveert".[4] In april 2013 publiceerde het NRC in een artikel dat het onderzoek dat door Helder van tafel werd geveegd inderdaad onvolkomenheden bevat.[5] Echter, de kritiek van Groenendijk & Van Delft op het onderzoek, in een artikel van het blad Tijdschrift voor Criminologie, betreft de gebruikte methode van vergelijken en niet het vergelijken an sich. Daarnaast gaf het NRC geen ruimte voor het weerwoord van Wermink et al., uit dezelfde uitgave van het blad Tijdschrift voor Criminologie, met een onderbouwing waarom de gebruikte methode in het onderzoek wel degelijk betrouwbaar zou zijn.[6][7]

Externe links[bewerken]