Naar inhoud springen

Lode Runner

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Lode Runner
(Afbeelding op en.wikipedia.org)
Ontwerper Douglas E. Smith
Ontwikkelaar Brøderbund Software
Ariolasoft
Uitgebracht 1983
Platform Amstrad CPC
Apple II
Arcadespel
Atari 8 bit, Atari ST
BBC Micro
Commodore 64, VIC-20
DOS
FM-7
J2ME
Macintosh
MSX
NES
PC-88
PC Booter
SG-1000
Virtual Console
WonderSwan
X1
ZX Spectrum
Media Spelcartridge, diskette
Navigatie
Vervolg Championship Lode Runner
Portaal  Portaalicoon   Computerspellen

Lode Runner is een computerspel uit 1983 dat initieel werd uitgebracht door Brøderbund Software, Inc.. Het is een van de eerste spellen dat een geïntegreerde leveleditor had. Tegenwoordig zijn de rechten van de franchise in handen van Totzai Games.[1]

Spelbesturing[bewerken | brontekst bewerken]

Basis[bewerken | brontekst bewerken]

De speler bestuurt een mannetje dat in diverse spellevels goud dient te zoeken zonder dat de wachters hem oppakken. De speler start onderaan het scherm en dient een weg te zoeken in een 2D-doolhof met vooraanzicht. Telkens als men bovenaan het scherm geraakt en daarbij al het goud heeft opgepakt, start een volgend level. In veel versies verschijnt zodra al het goud is opgepakt bovenaan het scherm een ladder die de speler naar het volgende level brengt, zodra deze hierin klimt.

Een level is opgebouwd uit muren waardoor gangen lopen. Verder zijn er:

  • Ladders: om verticaal tussen de verdiepingen te navigeren.
  • Klimrekken: om horizontaal over bijvoorbeeld een kloof te navigeren.
  • Gaten: De speler kan in de grond gaten maken om wachters in de val te laten lopen. De speler kan dan zonder problemen over hun hoofd lopen. Ook kan op deze manier goud worden vrijgemaakt en opgepakt dat de wachters hebben meegenomen(gestolen). Zulke gaten doen wel aan regeneratie. Wachters die in zulk gat vallen, zullen trachten te ontsnappen. Wanneer dit niet lukt, worden ze opgeslokt door het gat. Er zal dan wel op een willekeurige plaats een nieuwe wachter tevoorschijn komen. De speler zal soms diepere gaten moeten maken om aan goud te geraken. Die gaten dient hij dan in een trapvorm te houwen, omdat hij niet uit kokers kan klimmen. Na het goud te hebben opgepakt, dient hij zijn zelf uitgehouwen trap terug te bewandelen voordat de regeneratie van de muren is beëindigd. Lukt dit niet, dan zal de speler uiteindelijk opgeslokt worden door de regenererende grond of komt de speler vast te zitten en is zelfmoord de enige oplossing.
  • valluik: een gesloten luik dat de speler kan openen om zich te verbergen.
  • bedrock: stevige ondergrond waarin de speler geen gaten kan maken.

De speler heeft vijf levens, maar na het beëindigen van een level komt er automatisch een leven bij. Een leven gaat verloren wanneer de speler door een bewaker wordt gevat of als hij te laat uit een gegraven gat klimt en opgeslokt wordt door regenererende grond. Verder kan de speler niet springen, maar evenmin doodvallen wanneer hij naar beneden valt. Wel kan hij in dat laatste geval vast komen te zitten waardoor hij zelfmoord moet plegen om het level opnieuw te laten starten.

Franchise[bewerken | brontekst bewerken]

De franchise bestaat uit heel wat spellen, waaronder:

Jaartal Naam spel Uitgever Platforms Notie
1983 Lode Runner[2] Brøderbund Software, Inc. Amstrad CPC, Apple II, Atari 8-bit, Atari ST, Commodore 64, DOS, J2ME, Macintosh, MSX, NES, PC-88, PC Booter, VIC-20, Wii, WonderSwan, ZX Spectrum Het originele spel initieel ontwikkeld voor Apple II, maar later geporteerd naar diverse andere computersystemen. Het spel bestaat uit 150 levels en een leveleditor.
1984 Championship Lode Runner[3] Brøderbund Software, Inc. Apple II, Atari 8-bit, Commodore 64, MSX, NES, PC-88, PC Booter, Wii Een rechtstreeks vervolg op Lode Runner. Het spel bevat 50 levels die werden aangemaakt door fans van het spel. Omwille van de moeilijkheidsgraad is het spel enkel aangeraden voor echte fans van het originele spel.
1984 Lode Runner Irem Arcade(kan ook op PC gespeeld worden met MAME, een emulator voor arcadespellen) Een adaptie van het originele spel voor Arcade dat slechts 24 levels van het originele spel bevat.
1984 Lode Runner: The Bungeling Strikes Back[4] Irem Arcade Dit is een versie voor Arcade welke alle 150 levels bevat. Daarnaast kan het spel met 2 spelers worden gespeeld (wel afwisselend) en maakt het gebruik van een 512-kleurenpalet.
1985 Lode Runner's Rescue Brøderbund Software, Inc. Atari 8-bit[5] en Commodore 64 De gameplay is gebaseerd op het originele spel, maar bevat levels in 3D-perspectief met een schuin-bovenaanzicht. .
1985 Lode Runner: Golden Labyrinth[6] Irem Arcade
1986 Lode Runner: Teikoku Karano Dasshutsu[7] Irem Arcade
1986 Lode Runner Tsukada Dit is geen computerspel, maar een bordspel.[8]
1990 Hyper Lode Runner[9] Tose Co., Ltd Gameboy Een versie met 50 levels, gebaseerd op het oorspronkelijke spel.
1994 Lode Runner: The Legend Returns[10] Sierra Entertainment DOS Een remake van het originele spel met betere graphics
1994 Lode Runner Twin T&E Soft SNES Een spel voor spelcomputers in anime-stijl.
1995 Lode Runner Online: Mad Monks' Revenge[11] Sierra Entertainment Windows, Mac OS
1998 Lode Runner 2 Presage Software Windows Dit spel maakt gebruikt van isometrische projectie
1999 Lode Runner 3-D Big Bang Nintendo 64
1999 Power Lode Runner[12] Nintendo Nintendo Entertainment System
2000 Lode Runner: The Dig Fight[13] Psikyo Arcade
2007 Batlle Lode Runner Nintendo
2008 Lode Runner Hudson Soft iPod Het originele spel
2009 Lode Runner Tozai Games Xbox 360 Een remake van het originele spel, maar met 3D-graphics, verschillende spelmodi, multiplayer, leveleditor, ...[14][15]
2012-2013 Lode Runner Classic[16] Tozai Games Android, iOS, Windows Phone Dicht bij het originele spel

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Het spel is opgenomen in het boek 1001 Video Games You Must Play Before You Die van Tony Mott.