Lodewijk van Boisot

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Jump to search
Lodewijk de Boisot door Cornelis Visscher
Prent van Boisot door Hillebrant van Wouw

Lodewijk van Boisot of Louis Boisot (Brussel, ca. 1530 - Oosterschelde, 27 mei 1576), heer van Ruart (Nijvel), afkomstig van Zuid-Nederlandse adel, was een admiraal van de Zeeuwse geuzenvloot tijdens de Tachtigjarige Oorlog.

In 1567 vluchtte hij voor de speciale inquisitie die opgezet was ter bestraffing van de onlusten tijdens de Beeldenstorm van 1566, waaraan hij overigens persoonlijk geen deel had gehad. In 1568 bezocht hij Willem van Oranje op de Dillenburg. In 1569 probeert hij de publieke opinie in de Nederlanden te beïnvloeden ten gunste van de rebellen door het sturen van wervende brieven. In 1570 bezocht hij Brussel. In 1571 werd Louis de Boisot door de Raad van Beroerten veroordeeld tot verbanning en verbeurdverklaring van zijn goederen; hij ging daarna in Keulen bij zijn broer Charles wonen; in 1572 voegde hij zich bij het leger van Willem van Oranje tijdens diens tweede veldtocht; augustus datzelfde jaar werd hij door Willem naar Frankrijk gestuurd om contact te leggen met de hugenoten. Boisot had echter het ongeluk dat die maand de Bartholomeusnacht plaatsvond, het begin van een bloedige repressie van de calvinisten. Pas in het voorjaar van 1573 wist hij naar Engeland te ontvluchten; van daaruit begon hij te opereren als watergeus. In 1573 nam hij met zijn broer deel aan de Slag op het Haarlemmermeer, een vergeefse poging de belegerde stad Haarlem te ontzetten. Op 1 augustus (gregoriaanse kalender) werd hij admiraal van Vlissingen. Op 15 augustus 1573 benoemde Willem hem tot luitenant-admiraal van Zeeland en op 4 maart 1574 tot luitenant-admiraal van Holland (en West-Friesland) en Zeeland samen.

Hij overwon de vloot van de koning bij Fort Rammekens (augustus 1573), hij verloor een oog in de Slag bij Reimerswaal (november 1573), waar hij opnieuw de Spaanse vloot versloeg. Hij overwon nogmaals in de Slag bij Lillo (mei 1574) en hij was de held van het Leidens ontzet (oktober 1574). Boisot kreeg van de vroedschap van Leiden een gouden ereketen, met daarop een afbeelding van het beleg van Jeruzalem door Sanherib. Een poging om in december bij verrassing Antwerpen te nemen, mislukte echter. Boisot verdronk op 27 mei 1576 (Juliaanse kalender) bij een poging Zierikzee te ontzetten, toen zijn schip, de Boerendamme, bij eb kapseisde nadat het op een zandplaat was vastgelopen. De bemanning trachtte zich in veiligheid te stellen door naar de kust te zwemmen maar de meesten, onder wie de admiraal, haalden de oever niet.