Lotens honingzuiger

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Lotens honingzuiger
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Lotens honingzuiger, Cinnyris lotenius
Lotens honingzuiger, Cinnyris lotenius
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Passeriformes (Zangvogels)
Familie:Nectariniidae (Honingzuigers)
Geslacht:Cinnyris
Soort
Cinnyris lotenius
(Linnaeus, 1766)
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Lotens honingzuiger op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

Lotens honingzuiger (Cinnyris lotenius synoniem: Nectarinia lotenia) is een soort honingzuiger uit het geslacht van zangvogels uit de familie honingzuigers (Nectariniidae). De Lotens honingzuiger werd vroeger geplaatst in het geslacht Nectarinia.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Lotens honigzuiger onderscheidt van de purperhoningzuiger door zijn lange snavel.

Leefwijze[bewerken | brontekst bewerken]

Net als andere honingzuigers voedt de vogel zich met kleine insecten en bouwt een karakteristiek aan takjes hangend nest, soms in het web van koloniaal levende spinnensoorten.

Taxonomie[bewerken | brontekst bewerken]

Deze vogel werd door Carolus Linnaeus beschreven in het geslacht Certhia (boomkruipers), waarbij Linnaeus zich baseerde op materiaal van Joan Loten. De soort is daarom vernoemd naar deze VOC-gouverneur van Ceylon. Joan Loten gaf de kunstenaar Pieter Cornelis de Bevere opdracht aquarellen te maken voor een natuurlijke historie van Ceylon aan de hand van door Loten (of in opdracht van Loten) verzameld materiaal, waaronder deze honingzuiger. Deze aquarellen nam Loten mee naar Nederland en later naar Engeland, waar hij ze uitleende aan diverse Engelse natuuronderzoekers. Onder hen was de ornitholoog George Edwards, die bekendstaat als de vader van de Britse ornithologie.

Verspreiding en leefgebied[bewerken | brontekst bewerken]

Deze honingzuiger is inheems in India en op Sri Lanka. De vogel lijkt sterk op de purperhoningzuiger, Cinnyris asiaticus die in hetzelfde gebied voorkomt.

De soort telt 2 ondersoorten:

Het verspreidingsgebied ligt voornamelijk langs de West-Ghats, daarnaast zijn er waarnemingen in Centraal India en in het noorden van de Oost-Ghats tot in de deelstaat Orissa. Het ras hindustanicus met een iets kortere snavel, is te vinden in India, de nominale ondersoort is te vinden in Sri Lanka.[2]
De Lotens honingzuiger komt plaatselijk algemeen voor in zowel bossen als cultuurland. Hij is ook algemeen in tuinen in stedelijk gebied zoals in Madras, waar ze zelfs vaker te zien zijn dan andere soorten honingzuigers.