Luc-la-Primaube

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Luc-la-Primaube
Gemeente in Frankrijk Vlag van Frankrijk
Luc-la-Primaube (Frankrijk)
Luc-la-Primaube
Situering
Regio Occitanie
Departement Aveyron (12)
Arrondissement Rodez
Kanton Nord-Lévezou
Coördinaten 44° 19′ NB, 2° 32′ OL
Algemeen
Oppervlakte 26,85 km²
Inwoners
(1 januari 2021)
6.000[1]
(223 inw./km²)
Hoogte 514 - 740 m
Burgemeester Jean Philippe Sadoul
Overig
INSEE-code 12133
Foto's
Gemeentehuis
Gemeentehuis
Lac de la Brienne
Lac de la Brienne
Portaal  Portaalicoon   Frankrijk

Luc-la-Primaube is een gemeente in het Franse departement Aveyron in de regio Occitanie. De gemeente telde 6.000 inwoners op 1 januari 2021.[1] De plaats maakt deel uit van het arrondissement Rodez en ligt in de streek Ségala.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Tijdens het ancien régime lagen er twee parochies op het grondgebied van de huidige gemeente: Luc en La Capelle Saint-Martin. Luc was een heerlijkheid terwijl in La Capelle Saint-Martin sinds 1203 een priorij was die afhing van de Abdij van Bonnecombe. In 1785 werd de koninklijke weg tussen Montauban en Montpellier in gebruik genomen. Die volgde grotendeels het parcours van een oude Romeinse weg. Nabij Luc kwam er een halteplaats, Baraque-de-la-Primaube. Na de Franse Revolutie werden de genoemde parochies opgenomen in de toenmalige gemeente Ceignac. De gemeente Luc werd opgericht in 1829. In 2005 veranderde Luc de naam in Luc-la-Primaube. La Primaube was immers het voornaamste bevolkingscentrum geworden van de gemeente met ongeveer twee derde van de bevolking. Dit hangt samen met de komst van de spoorweg in La Primaube in 1903. Hierdoor groeide de plaats en nam verschillende voormalige dorpen in zich op.[2]

Tot het einde van de 19e eeuw was de economie bijna uitsluitend gericht op de landbouw. In de tweede helft van de 20e eeuw groeide de gemeente door de bouw van stuwdammen op de Lévézou en door andere infrastructuurwerken in de regio. Er werden ook bedrijventerreinen en een winkelcentrum aangelegd.[3]

Geografie[bewerken | brontekst bewerken]

De oppervlakte van Luc-la-Primaube bedroeg op 1 januari 2021 26,85 vierkante kilometer; de bevolkingsdichtheid was toen 223,5 inwoners per km².

Naast Luc en La Primaube telt de gemeente verschillende dorpen: Veyrac, Calzins, La Boissonnade, Planèzes, Serin, Ruols, Moussens, Le Cros en La Capelle Saint-Martin.

De onderstaande kaart toont de ligging van Luc-la-Primaube met de belangrijkste infrastructuur en aangrenzende gemeenten.

Demografie[bewerken | brontekst bewerken]

Onderstaande figuur toont het verloop van het inwonertal (bron: INSEE-tellingen).

Vanwege een beveiligingsprobleem met de MediaWiki Graph-software is het momenteel niet mogelijk deze grafiek weer te geven. Zodra de software is bijgewerkt zal de grafiek vanzelf weer zichtbaar worden.

Verkeer en vervoer[bewerken | brontekst bewerken]

In de gemeente ligt spoorwegstation Luc-Primaube.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Luc-la-Primaube van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.