Luchthaven Sofia

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Luchthaven Sofia
Летище София
Ingang Luchthaven Sofia
Ingang Luchthaven Sofia
IATA: SOF ICAO: LBSF
Algemene informatie
Type Publiek
Eigenaar Sofia Airport EAD
Plaats Sofia
Hoogte 531m
Coördinaten 42° 42′ NB, 023° 25′ OL
Tijdzone UTC+2
Website http://www.sofia-airport.bg/default.aspx
Locatie in Bulgarije
Luchthaven Sofia
Luchthaven Sofia
Startbanen
   Baan      Lengte   Materiaal
09/27 3600m Asfalt
Lijst van luchthavens
Portaal  Portaalicoon   Luchtvaart
Vertrekhal van de luchthaven
De luchthaven in 2005

Luchthaven Sofia (IATA: SOF, ICAO: LBSF) (Bulgaars: Летище София), Letishte Sofiya) is de belangrijkste luchthaven in Sofia, Bulgarije. De luchthaven is gelegen op 5 km ten oosten van het centrum van Sofia. In 2009 werden er 3,13 miljoen passagiers verwerkt.[1]

Geschiedenis[bewerken]

De luchthaven werd gebouwd in de late jaren 30 zo'n 11.4 km van het centrum van Sofia af. De luchthaven kwam als vervanging voor de oude civiele luchthaven Bozhurishte. Sofia had toentertijd slechts 250.000 inwoners.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de luchthaven gebruikt door het leger. In 1947 begon men met de bouw van de noordzijde van de luchthaven. De passagiersterminal (nu Terminal 1) aan de zuidkant van de luchthaven werd voltooid tijdens de Tweede Wereldoorlog. Deze terminal werd ontworpen door architect Ivan Marangozov en opende na enkele jaren van vertraging in 1947 voor passagiers.

De terminal had een aanzienlijke capaciteit van zo'n 600.000 passagiers per jaar, dit kwam mede door verschillende verbouwingen in de jaren 60. In 1975 wordt er een internationale terminal geopend op de luchthaven van Sofia. In de late jaren 70 bereikte de luchthaven de grens van 3 miljoen passagiers per jaar, waarvan 1 miljoen op binnenlandse routes. In 1980 daalde het aantal passagiers tot net iets boven de 1 miljoen per jaar. In de vroege en midden jaren 90 is het binnenlands luchtverkeer praktisch opgehouden, en de buitenlandse vluchten aanzienlijk verminderd. In de late jaren 90 nam het aantal internationale vluchten weer toe tot het huidige niveau. De terminal is voor het laatst gedeeltelijk gerenoveerd in 1990. In 2000 onderging de luchthaven een grote verbouwing waarbij de internationale terminal werd verplaatst naar de oostzijde van de luchthaven.

Terminals[bewerken]

De centrale hal van Terminal 2

Terminal 1[bewerken]

Deze terminal, die bekend is bij de komende en vertrekkende passagiers in Sofia, heeft nu een nieuwe naam - Terminal 1. Hij werd gebouwd in de eerste helft van de 20e eeuw en werd geopend op 16 juni 1937. Hij is uitgebreid en vele malen verbeterd en gerenoveerd in 2000. Terminal 1 biedt een gemakkelijke toegang, eenvoudige procedures en efficiënte diensten die behoren tot een normale luchthavenstandaard.

Terminal 2[bewerken]

De nieuwe Terminal 2 werd officieel geopend op 27 december 2006 met de symbolische komst van Bulgaria Air vlucht FB 408 vanuit Brussel. De terminal heeft 7 air-bruggen (poorten A1, B5 en C1-9), 38 check-inbalies, een oppervlakte van 50.000 vierkante meter en een parkeergarage voor 820 voertuigen.

De nieuwe terminal ligt ten oosten van Terminal 1 en is aanzienlijk groter dan de oude, die aanblijft voor low-cost- en chartervluchten.

De nieuwe passagiersterminal is ontworpen met een capaciteit van 2.000 passagiers tijdens de spitsuren of maximaal 2,6 miljoen passagiers per jaar, plus 26.000 ton bagage. Voor het eerst in de geschiedenis van Bulgarije is er een terminal die is uitgerust met Airbridge-poorten in plaats van te vertrouwen op airside bussen.

De infrastructuur rond het gebouw is in 2007 afgerond. Het omvat een nieuwe vierbaansweg met aansluiting op Terminal 1.

Luchtvaartmaatschappijen en Bestemmingen[bewerken]