Naar inhoud springen

Meer van Lugano

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
(Doorverwezen vanaf Luganomeer)
Meer van Lugano
Meer van Lugano
Meer van Lugano (Italië)
Meer van Lugano
Situering
Stroomgebied Po
Hoogte 271 m
Coördinaten 45° 60′ NB, 8° 59′ OL
Basisgegevens
Oppervlakte 48,7 km²
Maximale lengte 35 km
Maximale breedte 3 km
Maximale diepte 288 m
Volume 6500 miljoen 
Overig
Belangrijkste bronnen Vedeggio, Cassarate, Magliasina
Belangrijkste uitlopen Tresa
Plaatsen Lugano
Detailkaart
Meer van Lugano (Lombardije)
Meer van Lugano
Foto's
Meer van Lugano vanaf Balcone d'Italia
Portaal  Portaalicoon   Geografie

Het Meer van Lugano (Italiaans: Lago di Lugano en Ceresio) is een meer in het zuidoosten van Zwitserland, aan de grens tussen Zwitserland en Italië. Het meer draagt de naam van de grootste stad aan zijn oevers, Lugano. Het meer ligt tussen het Lago Maggiore en het Comomeer in. Het meer watert via de Tresa af op het Lago Maggiore. Het diepste punt, 288 meter, ligt iets ten oosten van Gandria in het Italiaanse deel van het meer. De oppervlakte bedraagt 48,7 km².

Het meer is van oorsprong een gletsjermeer. Het werd vermeld door Gregorius van Tours in 590 als het Ceresio, waarmee verwezen wordt naar het Latijnse cerasus, en de vele kersenbomen die indertijd aan de oevers van het meer groeiden en bloeiden. In 804 schrijft men over het meer met verwijzing naar Laco Luanasco.

In 1848 werd een dijk over het meer gebouwd, vertrekkend van een morene tussen Melide en Bissone, de Ponte-diga di Melide. Hiermee werd een directe verbinding tussen Lugano en Chiasso mogelijk. Over de dijk lopen de Gotthardspoorlijn en de autosnelweg A2. De dijk deelt het meer in twee bassins, een 27,5 km² groot noordelijk bassin en een 21,4 km² groot zuidelijk bassin. Een kanaal met bruggen laat waterstroming en scheepvaart toe. De gemiddelde retentietijd van het meer van 8,2 jaar verschilt aanzienlijk tussen noordelijk (11,9 jaar) en zuidelijk (2,3 jaar) bassin.

63% van de oppervlakte van 48,7 km² is Zwitsers gebied, de resterende 37% Italiaans. De exclave Campione d'Italia, een belastingvrij gebied, ligt aan de zuidoostelijke oever van het meer.

Plaatsen die aan dit meer liggen zijn onder andere:

Het grootste deel van deze plaatsen ligt in Zwitserland, een kleiner deel in Italië. Transport op het meer wordt verzorgd door de Società Navigazione del Lago di Lugano.

Zie de categorie Lake Lugano van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.