Mardakert (gewest)

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Encycloon (overleg | bijdragen) op 1 jan 2019 om 20:11. (red.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Mardakert, Jraberd
Մարդակերտ, Ջրաբերդ
Gewest in Nagorno-Karabach Vlag van Nagorno-Karabach
Ligging van Mardakert in Nagorno-Karabach
Ligging van Mardakert in Nagorno-Karabach
Coördinaten 40°12'37"NB, 46°48'33"OL
Algemeen
Oppervlakte 1795,07 km²
Inwoners
(2015)
19.900
(11 inw./km²)
Hoofdstad Mardakert
Overig
Aantal gemeenten 42
Portaal  Portaalicoon   Nagorno-Karabach

Mardakert of Jraberd (Armeens: Մարդակերտ; Ջրաբերդ, dzjrabèrd; Engels: Martakert; Azerbeidzjaans: Tərtər) is een gewest in de Republiek Artsach (Nagorno-Karabach), een gebied dat formeel behoort tot het grondgebied van Azerbeidzjan. De facto gedraagt Nagorno-Karabach, hoewel niet erkend door de internationale gemeenschap, zich als een onafhankelijke republiek, waarbij sprake is van Armeense invloed op het bestuur.[1] Het gewest is 1795 km² groot en had 19.900 inwoners in 2015.[2] De hoofdstad is het gelijknamige Mardakert. Het gewest is onderverdeeld in 42 gemeenten.

Tijdens het Nagorno-Karabach-conflict tussen 1991 en 1994 was het gebied van dit gewest van juli 1992 tot juli 1993 in handen van Azerbeidzjan. Daarna is het voor het grootste deel door Armeense troepen bezet. Tot het gewest behoren ook enkele gebieden die vroeger niet bij de Autonome oblast Nagorno-Karabach hoorden. Het oostelijk deel van Mardakert, met het dorp Maraga, waar 10 april 1992 de slachting van Maraga plaatsvond, staat weer onder controle van Azerbeidzjan en wordt vanuit de nabije stad Tərtər bestuurd.

In het gewest Mertakert bevinden zich het Sarsangstuwmeer en de Armeense kloosters Gandsassar (Գանձասար, Gandzasar), Jeriz Mankanz (Երից Մանկանց Վանք, Yerits Mankants) en de Sint-Jegisjekerk (Եղիշէ Առաքեալի վանք, Yeghishe Arakyal). De archeologisch belangrijke plaats Tigranakert, vermoedelijk gevestigd in de 2e-1e eeuw v.Chr., ligt in dit gewest. Vanaf 2005 vinden er opgravingen plaats. Enkele muren van het stadje, met hellenistische torens en een Armeense basiliek uit de 5e-7e eeuw, zijn blootgelegd.