Mariënvelde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mariënvelde
Plaats in Nederland Vlag van Nederland
Mariënvelde (Gelderland (hoofdbetekenis))
Mariënvelde
Situering
Provincie Vlag Gelderland Gelderland
Gemeente Vlag Oost Gelre Oost Gelre
Coördinaten 52° 1′ NB, 6° 28′ OL
Algemeen
Inwoners (BAG, 2019) 900[1]
Overig
Netnummer 0544
Woonplaatscode 2230
Website www.marienveldsbelang.nl
Foto's
Onze Lieve-Vrouwe van Lourdeskerk
Onze Lieve-Vrouwe van Lourdeskerk
Portaal  Portaalicoon   Nederland

Mariënvelde (Achterhoeks: Achter-Zuwwent) is een van de kerkdorpen van de gemeente Oost Gelre in de Achterhoek, in de Nederlandse provincie Gelderland. Voor de gemeentelijke herindelingen in de Achterhoek, die op 1 januari 2005 in werking trad, lag Mariënvelde in twee gemeenten, te weten Lichtenvoorde en Ruurlo. Na de herindeling, waarbij Lichtenvoorde en Groenlo werden samengevoegd, werden beide delen van Mariënvelde ondergebracht in de nieuwe gemeente Oost Gelre.

Iets ten zuiden van Mariënvelde stroomt de Veengoot.

Historie[bewerken | brontekst bewerken]

Tot 1964 heette het dorp nog Achter-Zieuwent (zoals nu nog in het Achterhoeks). De voornamelijk rooms-katholieke boeren in Achter-Zieuwent waren voor de kerkdiensten aangewezen op de Sint-Werenfriduskerk in Zieuwent. Toenmalig pastoor Deperink ijverde voor een eigen kerk voor de gemeenschap. Deze kwam er in 1932 met de Onze Lieve Vrouw van Lourdes. Ook de lagere school St. Theresia stamt uit die tijd (rond 1930). Dit leidde ertoe dat de buurtschap uitgroeide tot kerkdorp. In 1964 kreeg Mariënvelde haar naam, afgeleid van de naam van de kerk.

In 1946 werd in Mariënvelde de voetbalclub VV Mariënveld opgericht en kreeg haar veld achter de kerk. Buiten de woonkern, aan de Oude Ruurloseweg, werd in 1949 een kapel ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Fátima opgericht.

Bezienswaardigheden[bewerken | brontekst bewerken]