Maria Hofker-Rueter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Maria Rueter stond model voor het meisje op deze postzegel, ontworpen door haar vader Georg Rueter

Maria Hofker-Rueter (Sloten (Noord-Holland), 4 juli 1902 - Amsterdam, 16 december 1999) was een Nederlands kunstenaar. Zij aquarelleerde en tekende, was grafisch ontwerper en kreeg naam met de op haar volkstuin geschreven tuin-jaarboeken. Uiteindelijk werden het 38 jaarboeken, door haar zelf in leer gebonden banden met goudstempels in handdruk versierd. In deze boeken (ook met tekeningen) beschreef zij wat zij in haar tuin zag en op haar reizen beleefde.

Maria Rueter, was afkomstig uit een kunstenaarsfamilie; ze was een dochter van Georg Rueter en Gerarda de Lang en een zus van Gerarda Rueter en Pam Rueter. Zij trouwde met de kunstenaar Wim Hofker (1902-1981). Wim Hofker was bekend om zijn Balinese landschappen en afbeeldingen van Balinese danseressen. Hij maakte ook veel portretten, stillevens, en landschappen.

In 1936 vertrokken zij naar Nederlands-Indië waar ze op Bali belandden. Daar ging Maria zelf ook tekenen en schilderen. Na een verblijf in een kamp vanwege de Japanse bezetting ging het echtpaar in 1946 weer terug naar Nederland, waar zij zich in Amsterdam vestigden.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Uit de Jaarboeken van Maria Hofker-Rueter - Schatten van mijn Tuin - naar een idee van Marie-France Boyer, H.J. W. Becht - Bloemendaal – 1988 – ISBN 90 230 0676 3
  • Samensteller Jan Schilt: Maria Hofker's Indische impressies. J.H. Gottmer/H.J.W. Becht BV, Bloemendaal - 1994 - ISBN 90 230 0834 0