Pam Rueter

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie

Pam Georg Rueter (Amsterdam, 18 februari 1906 – aldaar, 10 september 1998) was een Nederlandse tekenaar, illustrator, graficus en houtsnijder bekend door het vervaardigen van meer dan 1000 ex-libris en tientallen exemplaren van gelegenheidsgrafiek.

Pam Rueter was afkomstig uit een kunstenaarsfamilie; hij was een zoon van Georg Rueter en Gerarda de Lang, zijn zussen waren Gerarda Rueter en Maria Hofker-Rueter, die getrouwd was met de kunstenaar Willem Gerard Hofker. De architect Theo Rueter was zijn oom.

Kinderzegels 1924 ontworpen door Georg Rueter
Kinderzegels 1938 ontworpen door Pam Rueter

Oorspronkelijk leerde Rueter het houtsnijden van zijn vader, maar studeerde later bij het Instituut tot Opleiding van Tekenleraren en daarna aan de Rijksakademie voor Beeldende Kunsten in Amsterdam. Daar hij eigenlijk acteur had willen worden, bleef het toneel hem toch trekken, hij speelde gedurende zijn leven in diverse amateurgezelschappen, waaronder het gezelschap Baat, dat voorstellingen gaf in de kelder van het Huis met de drie Spaarpotten op de Rozengracht in Amsterdam. Korte tijd was hij in Duitsland werkzaam als kostuum- en decorontwerper aan het Badische Landestheater in Karlsruhe. Na zijn terugkeer in Nederland werd hij stoffenontwerper bij de linnenfabriek Van Dissel in Eindhoven. In 1930 werkte hij mee aan de bouw van het Hollandse paviljoen op de Wereldtentoonstelling in Antwerpen onder supervisie van de architect Wijdeveld.

In 1929 ontwierp hij zijn eerste ex libris. In de loop der jaren zou zijn productie op dit gebied uitgroeien tot meer dan 1000 stuks, met onder andere bloem- en diermotieven, maar hij ontwierp ook geboortekaartjes, boekbanden, nieuwjaarskaarten, bidprentjes en oorkonden. Ook illustreerde hij veel boeken. Als docent was hij werkzaam bij de Grafische School in Amsterdam, en hij was ook als docent verbonden aan de Technische Universiteit Delft.

Rueter was dertig jaar priester in de Vrij-katholieke Kerk, en in de Liberal Catholic Church International (een theosofisch genootschap) werd hij tot bisschop benoemd.

Literatuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • Pam G. Rueter : triptiek van een graficus, in: Exlibris Wereld, driemaandelijks tijdschrift van de Exlibriskring der W.B.-Vereniging, 19 jrg., maart 1976, nr. 1
  • P.A. Burggraaf en J. van Waterschoot, Het exlibris in Nederland 1985-2008, Amsterdam 2008, pp. 58-59
  • C. Denninger-Schreuder, Schilders van Laren, Bussum 2003
  • Johan Schwencke: De Nederlandsche Exlibris Kunst, Maastricht, Boosten & Stols, 1935.
  • Johan Schwencke: Het Beeld van het Nederlandse Exlibris 1880-1960. Amsterdam, Wereldbibliotheek, 1960
  • Cassandra Bosters: Werk van Pam G. Rueter, Zutphen 1990

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie Pam Rueter van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.