Naar inhoud springen

Massena's trogon

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Dit is een oude versie van deze pagina, bewerkt door Bertux (overleg | bijdragen) op 5 feb 2019 om 18:30. (Link naar doorverwijspagina Trogons gewijzigd in Trogons (orde); gewijzigd in Trogons (familie) met DisamAssist.)
Deze versie kan sterk verschillen van de huidige versie van deze pagina.
Massena's trogon
IUCN-status: Niet bedreigd[1] (2012)
Massena's trogon
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Aves (Vogels)
Orde:Trogoniformes (Trogons)
Familie:Trogonidae (Trogons)
Geslacht:Trogon
Soort
Trogon massena
Gould, 1838
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Massena's trogon op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Vogels

De Massena's trogon (Trogon massena) is een vogel uit Midden-Amerika die behoort tot de familie van de trogons.

Uiterlijk

De massena trogon is een kleurrijke vogel behorende tot de trogon-familie. Zowel het mannetje als het vrouwtje van de massena trogon hebben een opvallende rode buik. Het vrouwtje heeft boven de rode buik een grijze band over de borst en gaat daarna over in een doffe, donkergroene kop. Bij het mannetje ontbreekt de grijze band en zijn de veren van zijn kop veel groener van kleur. Het mannetje heeft een feloranje snavel, terwijl het vrouwtje een wat doffere snavel heeft. Rondom het oog hebben ze een dunne oranje rand.

De staart van de trogon is grijs met licht grijze randen. De rug van het vrouwtje is grijs van kleur. Bij het mannetje is de rug groen.

Gedrag

Het voedsel van de massena trogon bestaat uit verschillende soorten fruit. Ook insecten zoals rupsen, mieren en torren staat op het menu evenals kleine kikkers en hagedisjes.

Meestal zit de trogon hoog in de bomen rond te kijken voor voedsel en is hij niet hoorbaar. Net zoals de meeste trogon-soorten is ook de massena trogon niet erg muzikaal. Laat hij zich horen dan is een schelle uk uk uk hoorbaar.

Voortplanting

Deze trogon bouwt zijn nest in verlaten boomholtes of termietennesten op een hoogte van 3 tot 15 meter boven de grond. Gemiddeld legt het vrouwtje zo'n drie lichtblauwe eieren die na ongeveer 18 dagen uitkomen.

Zowel het mannetje als het vrouwtje broeden de eieren uit en verzorgen de jongen. Na ongeveer een maand verlaten de jongen het nest.

Leefgebied

De massena trogon leeft voornamelijk in de lager gelegen wouden tot een hoogte van ongeveer 1500m. Hij komt voor van Zuidoost-Mexico tot Colombia en het uiterste noordwesten van Ecuador en telt 3 ondersoorten:

De vogel houdt zich vaak op in de toppen van de bomen maar komt vaker naar lager gelegen takken dan bijvoorbeeld de quetzal.

Afbeeldingen

Wikispecies heeft een pagina over Trogon massena.