Materieellogistiek Commando

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Materieellogistiek Commando Land
MatLogCo
Embleem MatLogCo
Embleem MatLogCo
Oprichting 2013
Land Vlag van Nederland Nederland
Krijgsmachtonderdeel Koninklijke Landmacht
Onderdeel van Commando Landstrijdkrachten
Aantal 1.350 pers


Het Materieellogistiek Commando Land (MatlogCo) is sinds 2013 een ondersteunend commando van de Koninklijke Landmacht.

MatLogCo bestaat uit afdelingen gespecialiseerd in Techniek, Logistiek en Systemen/Analyse. MatLogCo voorziet in het onderhoud van alle landsystemen van de krijgsmacht, zoals wapens en voertuigen en het is tevens expertisecentrum voor specialistisch onderhoud aan deze systemen. Het Commando adviseert bij de introductie van nieuw materieel, bij het verbeteren van bestaande landsystemen en werkt eventueel samen met de industrie.

Geschiedenis[bewerken | brontekst bewerken]

Het commando ontstond kort na WO II en was in het verleden als gevolg van diverse reorganisaties, achtereenvolgens bekend als "Dienst Kwartiermeester Generaal" (DKG) 1945 - 1950, "Directoraat Materieel Landmacht" (DML) 1950 - 1960, opnieuw "Dienst Kwartiermeester Generaal" (nu ls DKMG) 1960 - 1976, "Directie Materieel Koninklijke Landmacht" (DMKL) 1976 - 1998, "Directie Materieel" (DM) 1998 - 2002, "Materieellogistiek Commando" (Matlogco) 2002 - 2011, "Defensie Bedrijf Grondgebonden Systemen" 2011 - 2013. Het oude "Materieellogistiek Commando" was tot 2005 een onderdeel van de Koninklijke Landmacht dat voorzag in de verwerving, instandhouding en afstoting van militair materieel.

Sinds januari 2005 maakte het oude Materieellogistiek Commando, samen met de materieel-organisaties van de Koninklijke Marine (Directie Materieel Koninklijke Marine, DMKM) en de Koninklijke Luchtmacht (Directie Materieel Koninklijke Luchtmacht, DMKLu), deel uit van de Defensie Materieel Organisatie (DMO). Met de plaatsing van het nieuwe Materieellogistiek Commando Land rechtstreeks onder de Commandant Landstrijdkrachten (C-LAS) wordt het belang van de Materiële Gereedheid bevestigd.

Structuur[bewerken | brontekst bewerken]

  • De C-MatLogCo en zijn staf zijn gevestigd in de Kromhoutkazerne Utrecht
  • 300 Materieellogistieke Compagnie Amersfoort Bernhardkazerne

Commandanten[bewerken | brontekst bewerken]

De huidige commandant Materieellogistiek Commando Land (C-MatlogCo) is sinds april 2018 Kolonel van de Technische Staf Ronald Rietbergen. Zijn voorgangers:

  • 2013 - 2014 Kolonel van de Administratie Hans Damen
  • 2014 - april 2018 Kolonel van de Technische Staf Gerhard Schonewille

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]