Mauritskazerne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mauritskazerne Ede
Mauritskazerne, november 2014
Mauritskazerne, november 2014
Locatie Nieuwe Kazernelaan 2
Ede
Oorspr. functie Kazerne
Bouw gereed 1904
Sluiting 2010
Status diverse functies
Bouwstijl Neorenaissance
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 523489
Overig
Verdiepingen 2
Afbeeldingen
Stingerbol
Stingerbol
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

De Mauritskazerne is een voormalige infanteriekazerne in de Gelderse plaats Ede. Hij maakte tot eind 2010 deel uit van het kazernecomplex Prins Mauritskazerne, waartoe ook de Van Essenkazerne, Johan Willem Frisokazerne, Arthur Koolkazerne en P.L. Bergansiuskazerne behoorden.

Geschiedenis[bewerken]

De Mauritskazerne werd net als de ernaast gelegen Johan Willem Frisokazerne gebouwd in 1904. In 1906 werd het de verblijfplaats van het 11e Regiment Infanterie dat (vanaf 1913 omgenummerd tot 22 RI). Tot 1934 werd de kazerne overigens Infanteriekazerne I genoemd en de JWF kazerne Infanteriekazerne II. In dat jaar kregen zij een nieuwe naam. De kazerne is genoemd naar prins Maurits van Oranje. Tijdens de mobilisaties voorafgaand aan de beide Wereldoorlogen kwamen uit het hele land militairen naar Ede. Voorafgaand aan de Tweede Wereldoorlog verrees achter de kazerne een enorm tentenkamp, omdat niet alle soldaten in de kazerne konden worden ondergebracht. Tijdens WO II werd de kazerne gebruikt door de Duitse bezetter en werd de kazerne samen met de JWF-kazerne omgedoopt tot Kommodore Bonte Kaserne. Na de Tweede Wereldoorlog was het een tijdelijk onderkomen voor de Canadese bevrijder en hierna kwam in 1946 de opleiding tot gewondenverzorger, die uitgezonden zouden worden naar Nederlands-Indië, naar de Mauritskazerne. In de jaren 50 was de Lucht Afweer School (LuAS) in de JWF en de Mauritskazerne gevestigd. Later werd op de kazerne de zogenaamde Stingerbol gebouwd. Dit was een simulator om te oefenen met het Stinger raketsysteem. Daarnaast werd ook gebruikgemaakt van PRTL's en 40L70G luchtdoelkanonnen. In 1983 werd de Mauritskazerne met vier andere kazernes samengevoegd tot het Kazernecomplex Ede-West, dat in 1994 de naam Prins Mauritskazerne kreeg. In 2006 verhuisde de luchtdoelartillerie naar De Peel.


Architectuur[bewerken]

De kazerne is gebouwd in neorenaissance-stijl. Architect is waarschijnlijk kapitein eerstaanwezend ingenieur van Stolk. De kazerne is van het zogenaamde lineaire type met achtervleugels. Het is een rijksmonument.[1]

Herbestemming[bewerken]

Op 1 januari 2011 heeft Defensie de kazernes overgedragen aan de gemeente Ede. Het terrein is opgenomen in het woningbouwproject "Veluwse Poort". Een aantal gebouwen van de kazerne is aangemerkt als rijksmonument. Het plan is dat deze gebouwen een prominente plaats krijgen in de nieuwe wijk, waarbij ze een herinnering vormen aan het militaire verleden van Ede.

Externe link[bewerken]