Elias Beeckmankazerne

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Een van de legeringsgebouwen van het complex
Overdracht kazernes aan Gemeente Ede op 16 december 2010

De Elias Beeckmankazerne is een voormalige legerkazerne in Ede. Hij maakte tot eind 2010 deel uit van het kazernecomplex Ede-Oost, waartoe ook de Simon Stevinkazerne behoorde.

De kazerne werd in 1939 geopend en werd ontworpen door Kapitein der Genie A.G. Boost. Het is een Rijksmonument.

Regiment Verbindingstroepen[bewerken]

Op deze kazerne was de School Verbindingsdienst gevestigd. Deze is, samen met het Regiment Verbindingstroepen, in de zomer van 2010 verhuisd naar de Bernhardkazerne in Amersfoort. Op het kazerneterrein was een monument voor de gevallen Verbindingstroepen. Dit monument bestaat uit een plaquette en een van de leeuwen die vroeger de Koningsbrug in Rotterdam sierden. Dit monument is met het regiment meeverhuisd. Defensie schonk de gemeente Ede in 2011 een replica van de leeuw als dank voor het feit dat Ede meer dan een eeuw garnizoensplaats is geweest.[1][2]

Naam[bewerken]

De kazerne is genoemd naar de vaandrig Elias Beeckman, onder wiens aanvoering een handvol gewapende burgers in 1672 een aanval van de Franse troepen van Lodewijk XIV op de plaats Aardenburg in Zeeland afsloeg.

VVDM[bewerken]

De Elias Beeckmankazerne was in 1966 de "geboorteplaats" van de eerste vakbond voor dienstplichtige militairen ter wereld, de Vereniging van Dienstplichtige Militairen (VVDM). Aanleiding was een incident waarbij een soldaat vijf dagen verzwaard arrest kreeg opgelegd. Al na een jaar had de "vakbond" meer dan 3000 leden door het hele land.[3]

Herbestemming[bewerken]

Op 1 januari 2011 heeft Defensie de kazernes overgedragen aan de gemeente Ede. Het terrein is opgenomen in het woningbouwproject "Veluwse Poort". Een aantal gebouwen van de kazerne is aangemerkt als rijksmonument. Deze gebouwen zullen een prominente plaats krijgen in de nieuwe wijk, waarbij ze een herinnering vormen aan het militaire verleden van Ede.

Externe links[bewerken]