Mediterrane winde

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mediterrane winde
Mediterrane winde
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:'nieuwe' Tweezaadlobbigen
Clade:Lamiiden
Orde:Solanales
Familie:Convolvulaceae (Windefamilie)
Geslacht:Convolvulus (Winde)
Soort
Convolvulus althaeoides
L. (1753)
Mediterrane winde
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Mediterrane winde op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

De mediterrane winde (Convolvulus althaeoides) of heemstbladige winde is een plant uit de windefamilie (Convolvulaceae). Het is een overblijvende, kruipende of klimmende plant met bruine, afstaande (Convolvulus althaeoides subsp. altheoides) of liggende (Convolvulus althaeoides subsp. tenuissimus) beharing. De stengels van de plant worden tot 1 m lang. De bladeren zijn afwisselend geplaatst, gesteeld, hartvormig en 2-3 cm lang. De onderste bladeren zijn ingesneden en gelobd, de bovenste bladeren zijn onregelmatig, ondiep gelobd met brede segmenten bij Convolvulus althaeoides subsp. tenuissimus en diep gelobd met smalle segmenten bij Convolvulus althaeoides subsp. altheoides.

De mediterrane winde bloeit van april tot juni. De bloemen groeien met een tot drie stuks aan bladdokselstandige, tot 6 cm lange stelen. Ze zijn breed-trechtervormig, 2,5-4 cm lang, roze en bij de bloembodem donkerder gekleurd. De kelkbladeren zijn bij Convolvulus althaeoides subsp. tenuissimus 4-7 mm lang en bij Convolvulus althaeoides subsp. altheoides 8-10 mm lang. De vruchten zijn kale doosvruchten.

De mediterrane winde komt van nature voor in Macaronesië en in Zuid-Europa in het Middellandse Zeegebied. De soort komt voor in cultuur- en braakland, droge weiden en wegbermen.