Menno Schilthuizen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Menno Schilthuizen
Menno Schilthuizen in 2020
Persoonlijke gegevens
Geboren Vlaardingen, 1965
Werkzaamheden
Vakgebied Evolutiebiologie
Universiteit Universiteit Leiden
Bekende werken Darwins peepshow, wat geslachtsdelen onthullen over evolutie, biodiversiteit en onszelf (2014), Darwin in de stad (2018)
Website
Portaal  Portaalicoon   Onderwijs

Menno Schilthuizen (Vlaardingen, 1965) is een Nederlandse evolutiebioloog, ecoloog, en permanent wetenschapper bij Naturalis Biodiversity Center in Leiden en hoogleraar in kenmerkevolutie en biodiversiteit aan de Universiteit Leiden.

Naast zijn academische functies werkt Schilthuizen als een onafhankelijk wetenschapscommunicator via zijn eigen bedrijf, Studio Schilthuizen. Samen met biospeleoloog Iva Njunjić heeft hij de organisatie Taxon Expeditions opgericht, die veldexcursies voor amateurwetenschappers organiseert naar Borneo en andere plaatsen.

Wetenschappelijke carrière[bewerken | brontekst bewerken]

Menno Schilthuizen studeerde af en promoveerde aan de Universiteit Leiden. Van 1995 tot 2000 werkte hij bij de Universiteit Wageningen. Van 2000 tot 2006 werkte hij bij het Instituut voor Tropische Biologie en Conservatie in Sabah, Borneo, waar hij slakecologie en -evolutie bestudeerde in tropische en subtropische vochtige breedbladige bossen, grotten en kalksteenhabitats. In januari 2007 werd hij adjunct-onderzoeksdirecteur aan Naturalis Biodiversity Center te Leiden. Hij bleef anderhalf jaar op deze post en werd daar een permanente onderzoekswetenschapper. Van 2007 tot 2012 was hij ereprofessor insectenbiodiversiteit aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij is hoogleraar Kenmerkevolutie en Biodiversiteit aan de Universiteit Leiden.

Boeken[bewerken | brontekst bewerken]

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]