Mesoplaneet

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Vergelijking tussen de Maan (Luna), Neptunus' maan Triton en verschillende grote mesoplaneten.

Mesoplaneet is een door Isaac Asimov gesuggereerde term om planetaire objecten kleiner dan de planeet Mercurius maar groter dan Ceres aan te duiden. Vandaag de dag wordt de term dwergplaneet voor deze hemellichamen gehanteerd.

Toen Asimov de benaming voorstelde, voldeed enkel Pluto aan deze definitie; nu voldoen er echter verschillende planetoïden en planeten aan deze definitie, onder andere: Eris, Makemake, 2003 EL61, Sedna, Orcus, Quaoar en Varuna. Met de op het IAU-congres van augustus 2006 voorgestelde nieuwe definitie van het begrip planeet zouden al deze objecten ook daadwerkelijk planeetstatus krijgen of op zijn minst kandidaatplaneet worden. De term dwergplaneet is dan ook van toepassing.

De term werd voor het eerst gebruikt in Asimovs essay "What's in a Name?" en werd hernomen in z'n boek uit 1991 Frontiers. De benaming mesoplaneet is een samenstelling van het Griekse meso (tussen) en planeet.

Sinds het verschijnen van het essay, zijn er verschillende objecten ontdekt waarvan de grootte ligt tussen Mercurius en Ceres. Deze ontdekkingen zetten kracht bij de noodzaak voor het invoeren van een afzonderlijke classificatie zoals mesoplaneet. Ook de naam plutino wordt hiervoor voorgesteld, deze term is tegenwoordig echter gereserveerd voor alle objecten in soortgelijke banen als Pluto. Op het IAU-congres van augustus 2006 werd pluton voorgesteld als term voor planeten die er meer dan 200 jaar over doen om rond te zon te draaien. De plutonen zouden alle mesoplaneten zijn.