Quaoar

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
(50000) Quaoar
Quaoar & haar maan Weywot; impressie door een kunstenaar.
Symbool Symbool
Type planetoïde
Datum ontdekking 2002
Ontdekt door Michael E. Brown en Chadwick Trujillo,
Fysische gegevens
Diameter ca. 1074 km
Massa 1,6×1021 kg
Dichtheid (ρ) 2,0 g/cm³ (?)
Rotatietijd onbekend
Albedo 0,1%
Baangegevens
Type Kuipergordel
Perihelium 41,9 AE
Aphelium 44,9 AE
Halve lange as (a) 43,4 AE
Excentriciteit (e) 0,034
Periode (P) 286 jaar
Inclinatie (i) 7,983°°
Portaal  Portaalicoon   Astronomie
Afmetingen t.o.v. aarde
Schildering van Quaoar

(50000) Quaoar (kwa-whar uitgesproken) is een planetoïde van het type cubewano in de Kuipergordel op 6,5 miljard km van de zon. De planetoïde werd op 4 juni 2002 ontdekt door Michael Brown en Chadwick Trujillo van het California Institute of Technology. De planetoïde bevond zich op foto's gemaakt door de Samuel Oschintelescoop van de Palomarsterrenwacht (San Diego) en kreeg de voorlopige naam 2002 LM60. Quaoar is ongeveer half zo groot als Pluto en was het grootste nieuwe object dat in het zonnestelsel is ontdekt tussen Pluto in 1930 en Sedna in november 2003. Quaoars baan om de zon is veel minder excentrisch dan de baan van Pluto en helt ook minder (Quaoar 8 graden, Pluto 17 graden).

In juli en augustus 2002 maakten Brown en Trujillo foto's van Quaoar met de nieuwe Advanced Camera for Surveys (ACS) van de Ruimtetelescoop Hubble. Deze ACS-camera heeft een zeer grote beeldscherpte, waardoor Quaoar niet te zien was als een punt, maar als meerdere beeldpunten. Hierdoor kon de diameter bepaald worden op ongeveer 1250 km. Met de diameter bekend kon het albedo (terugkaatsingsvermogen van licht) berekend worden: twaalf procent van het opvallende licht wordt weerkaatst. Dit is een hoge waarde, als de TNO's ook zoveel licht terugkaatsen zijn hun afmetingen waarschijnlijk overschat. Later is de diameter van Quaoar gecorrigeerd naar ongeveer 1110 km.

Baan[bewerken | brontekst bewerken]

Nadat Quaoar gevonden was werd onderzocht of Quaoar voorkwam op oude sterrenfoto's. Men vond Quaoar op foto's van 5 augustus 2001, 14 juni 2001, 1 augustus 1997 en 17 mei 1983. Hierdoor kon de bijna cirkelvormige baan van Quaoar nauwkeurig berekend worden.

Naamgeving[bewerken | brontekst bewerken]

De ontdekkers Brown en Trujillo hebben de naam ontleend uit de taal van de Tongvastam die in de omgeving van het huidige Los Angeles woonde. Het is de naam van de scheppingsgod van de Tongva-indianen die in het gebied leefden waar zich nu de Palomarsterrenwacht bevindt. Volgens een legende van de Tongva daalde Quaoar neer uit de hemel, zorgde voor orde in de chaos, bouwde de wereld op de ruggen van zeven reuzen, schiep de lagere diersoorten en ten slotte ook de mens.

De IAU, de Internationale Astronomische Unie, benoemt de Kuipergordelobjecten naar scheppingsgoden uit verschillende culturen.

Classificatie[bewerken | brontekst bewerken]

Op 24 augustus 2006 is besloten door IAU dat Quaoar niet de status van planeet kreeg.[1] Er was voorgesteld om voor dergelijke objecten de naam plutino of mesoplaneet te gebruiken. De officiële status van Quaoar is echter planetoïde.

Zie ook[bewerken | brontekst bewerken]

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]

Zie de categorie 50000 Quaoar van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.