Michael E. Brown

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Michael (Mike) E. Brown
Kuipergordel-objecten ontdekt: 14
Quaoar 4 juni 2002
Sedna 14 november 2003
Orcus 17 februari 2004
Eris 8 januari 2005
Dysnomia 10 september 2005

Michael ("Mike") E. Brown (Huntsville (Alabama), 5 juni 1965) is hoogleraar planetaire astronomie bij Caltech sinds 2003. Hij was daar een associate professor van 2002 tot 2003 en een assistent-professor van 1997 tot 2002.[1]

Jeugd en Onderwijs[bewerken | brontekst bewerken]

Brown werd geboren in Huntsville, Alabama, Verenigde Staten, en studeerde van Virgil Grissom High School af in 1983. Brown kreeg zijn A.B. in natuurkunde in 1987 van Princeton-universiteit. Daarna studeerde hij bij de Universiteit van Californië - Berkeley, waar hij zijn Doctor of Philosophy in astronomie kreeg in 1994.[1]

Ontdekkingen[bewerken | brontekst bewerken]

Brown is bekend in de wetenschappelijke gemeenschap voor zijn onderzoek naar objecten (planetoïden) in de verdere regionen van het zonnestelsel. Hij en zijn medewerkers hebben veel Kuipergordel-objekten ontdekt. De meest beroemde zijn de dwergplaneet Eris, een Transneptunische object dat men toentertijd groter achtte dan Pluto, en Sedna, een planetoïde dat waar men van denkt dat het eerste voorwerp is dat in de Oortwolk gezien is.

In 2016 ontdekte Brown en zijn rechterhand Konstantin Batigyn sterke aanwijzingen dat er een negende planeet in het zonnestelsel maar buiten de kuipergordel is die zo groot is dat hij de banen van planetoïden beïnvloedt. In de herfst van 2017 zijn zij de zoektocht naar deze planeet gestart.

Controverse[bewerken | brontekst bewerken]

Brown en zijn medewerkers waren Haumea (2003 EL61) al ongeveer zes maanden aan het observeren toen de ontdekking van de planetoïde in kwestie aangekondigd werd door José Luis Ortiz Moreno en zijn medewerkers van het Observatorio de Sierra Nevada in Spanje. Aanvankelijk, ging Brown akkoord met Ortiz' claim over de ontdenking van Haumea. Verder onderzoek toont nochtans dat de website met de archieven van Browns telescoop bezocht was door computers met IP-adres van de website van de Instituto de Astrofísica de Andalucía, waar Ortiz werkt. De archiefbezoeken kwamen een week nadat Brown een abstract had gepubliceerd voor een aanstaande conferentie om de ontdekking van 2003 EL61 aan te kondigen. De abstract verwees naar 2003 EL61 met een code die dezelfde code was die in het archief gebruikt werd. De Andalusische computers bezochten de archieven direct, zoals het geval zou zijn als de Spaanse onderzoekers van een Internet zoekopdracht kwam, zonder de homepage of andere pagina's van de archieven te bezoeken.[2] Gevraagd naar zijn activiteiten online, antwoordde Ortiz met een e-mail naar Brown die zei dat Brown zijn objekten verborg.[3] Brown zegt dat dit idee tegen de ideeën van toegelaten wetenschappelijke praktijk spreekt; dat in die praktijk, wetenschappers hun resultaten analyseren en voor collegiale toetsing voorleggen alvorens eender welke openbare aankondiging maken. De directeur van het instituut waar Ortiz werkt, zei dat zijn onderzoekers verantwoordelijk zijn voor zichzelf.

Hoewel de controverse in september 2005 niet geregeld was, heeft Brown de Internationale Astronomische Unie verzocht om zijn team met de ontdekking te crediteren.

Eerbetuigingen en prijzen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2006 werd Brown door het tijdschrift Time genoemd als een van de 100 meest invloedrijke personen van dat jaar.[4] In 2007, ontving hij de jaarlijkse Feynmanprijs van Caltech, hun meest prestigieuze eer voor het onderwijs.

Persoonlijk leven[bewerken | brontekst bewerken]

Brown huwde Dianne Binney op 1 maart 2003.[5] Het koppel heeft een dochter, Lilah Binney Brown, geboren 7 juli 2005.[6]

Trivia[bewerken | brontekst bewerken]

  • Door de ontdekking van Eris, die toentertijd groter dan Pluto werd geacht, werd een nieuwe classificatie voor hemellichamen kleiner dan een planeet en groter dan een planetoïde ingevoerd. Hierdoor degradeerde Pluto van planeet naar dwergplaneet wat Brown de bijnaam “Pluto killer” opleverde.

Voetnoten[bewerken | brontekst bewerken]

  1. a b Brown, Michael, Curriculum vitae. Geraadpleegd op 25 augustus 2006.
  2. Brown, Michael, The electronic trail. Geraadpleegd op 25 augustus 2006.
  3. Overbye, Dennis, "One Find, Two Astronomers: An Ethical Brawl", New York Times, 13 september 2005. Geraadpleegd op 25 augustus 2006.
  4. Lemonick, Michael D., "Mike Brown: Pluto's Worst Nightmare", Time, 30 april 2006. Gearchiveerd op 7 januari 2010. Geraadpleegd op 25 augustus 2006.
  5. Brown, Michael, Mike and Diane's Fabulous Wedding Web Page. Geraadpleegd op 25 augustus 2006.
  6. Brown, Michael, Lilah Binney Brown. Geraadpleegd op 25 augustus 2006.

Externe links[bewerken | brontekst bewerken]