Metro van Boekarest

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Metro van Boekarest
Metro station in bucharest june 2003 c.jpg
Basisgegevens
Locatie Boekarest, Roemenië
Vervoerssysteem Metro
Startdatum november 1979
Lengte trajecten 67,3
Aantal lijnen 4
Aantal stations 48
Aantal passagiers 650.000 per dag
Spoorwijdte 1.435 mm
Uitvoerder(s) Metrorex
Netwerkkaart
Netwerkkaart van de Metro van Boekarest
Portaal  Portaalicoon   Openbaar vervoer
Toegang tot station Piaţa Unirii
Metrotrein in station Universităţii
Exterieur van een oud metrorijtuig

De metro van Boekarest (Roemeens: Metroul din București) vormt de ruggengraat van het openbaarvervoernetwerk van de Roemeense hoofdstad Boekarest. Anno 2010 bestaat het metronet uit vier lijnen met een totale lengte van 67 km. Er zijn 43 stations, die gemiddeld 1600 meter van elkaar liggen.

Geschiedenis[bewerken]

Al in 1908 ontstonden de eerste plannen een metronet in Boekarest aan te leggen, maar zowel technisch als economisch bleek het project toen niet haalbaar. Na de Tweede Wereldoorlog werden opnieuw serieuze plannen gemaakt. Hulp van de Sovjet-Unie werd in 1952 afgewezen omdat de Roemenen het project zelf naar eigen inzichten wilden uitvoeren. Hierdoor verschilt de metro van Boekarest in veel opzichten van de metronetwerken in andere steden in het voormalige Oostblok, zoals Praag en Boedapest.

In 1974 werd uiteindelijk tot de aanleg besloten en in 1975 begonnen de bouwwerkzaamheden. Oorspronkelijk waren de Roemeense spoorwegen (CFR) verantwoordelijk voor de exploitatie, maar tegenwoordig wordt de dienst door het bedrijf METROREX uitgevoerd.

Ontwikkeling van het lijnennet[bewerken]

De eerste lijn (M1) van de metro van Boekarest werd geopend in 1979 tussen Timpuri Noi (Nieuwe Tijden) en Semănătoarea, in 1981 werd de oostelijke verbinding naar Republica in gebruik genomen. Twee jaar later, in 1983, kwam ook het westelijke deel naar Industriilor (tegenwoordig M3) gereed. Als deel van een toekomstige ringlijn werd hij verlengd naar Crângași (1984) en uiteindelijk naar Gara de Nord (Noordstation) in 1987. Het tracé tussen Gara de Nord en Dristor, bij opening nog onderdeel van lijn M3, werd in 1989 in gebruik genomen. In 1991 werd station Pantelimon nabij de remise geopend. In november 2008 kwam na veel vertraging een tweede oostelijke tak, van Nicolae Grigorescu naar Linia de Centura, in gebruik.

In dezelfde tijd werd ook de tweede lijn M2 (noord-zuidlijn, 19 km) in gebruik genomen. In 1986 het zuidelijk gedeelte tussen Piața Unirii en I.M.G.B., een jaar later het traject tussen Piața Unirii en Pipera.

De derde lijn was oorspronkelijk bedoeld als een ringlijn, maar lijn M1 heeft deze functie overgenomen. Op oude plattegronden staan beide lijnen nog naast elkaar getekend. Momenteel (2008) rijdt lijn M3 tussen Industriilor en Eroilor.

Lijn M4 van Gara de Nord via Basarab naar 1 Mai werd in maart 2000 geopend.

Ingevoegde stations[bewerken]

Om de bouwtijd te verkorten werd besloten een aantal stations op een later moment aan het net toe te voegen. Zo opende station Basarab pas in 1990, drie jaar na de ingebruikname van het deel van M1 waaraan het gelegen is; Gorjului (M3) werd in 1991 toegevoegd aan het in 1983 geopende traject Eroilor - Industriilor.

Station Piața Romană opende weliswaar gelijk met de indienstname van het noordelijke deel van M2 (1987), maar de bouw van het station begon pas nadat de tunnel al gereed was. Hierdoor ontstond een moeilijk oplosbare situatie. In de tunnel was slechts ruimte voor een zeer smal perron, waardoor achter de tunnelwand een hal aangelegd moest worden die op enkele plaatsen door gangen met het perron verbonden werd. Omdat het aantal verbindingen tussen hal en perron beperkt is, kan slechts bij een aantal deuren uitgestapt worden. Op het perron zijn hekken geplaatst om uitstap bij andere deuren tegen te houden. Deze hekken zijn weer weggehaald, men kan bij elke deur uitstappen, echter het is bijzonder lastig om elkaar op het smalle perron te passeren. Passagiers die de metro in willen, blijven dan ook in de verbindingen tussen hal en perron staan in plaats van op het perron.

Lijnenloop[bewerken]

Lijn Traject Geopend Lengte Stations
  M1   Dristor 2Pantelimon / Republica 1979 36,5 km 25
  M2   PiperaDepou IMGB 1986 18,7 km 14
  M3   PrecizieiAnghel Saligny 1983[1] 8,6 km 6
  M4   Gara de NordLaminorului 2000 3,7 km 4

Dienstuitvoering[bewerken]

De metro in Boekarest is open van 5.30 uur tot 23.30 uur. In de spits rijdt er elke 2 tot 3 minuten een trein, buiten de spits elke 6 tot 10 minuten, afhankelijk van de lijn. Deze tijden kunnen met een soort stopwatches aan het eind van het perron bijgehouden worden. Ze springen op 0.00 als een trein wegrijdt.

De stations zijn zeer slecht aangegeven. Goed tellen dus, want in de rijtuigen hangen wel routekaartjes. De naam van het volgende station wordt omgeroepen bij het sluiten van de deuren. Ook wordt er omgeroepen aan welke kant er uitgestapt moet worden: stânga (links) of dreaptă (rechts). De nieuwere rijtuigen beschikken binnen over een lichtkrant in elke doorgang naar het volgende compartiment, waarop het volgende station, de overstapmogelijkheden (op bus, tram of een andere metrolijn) en de eindbestemming worden aangegeven.

Tussen Republica en Pantelimon wordt een pendeldienst onderhouden. Hetzelfde geldt voor de gehele tak Nicolae Grigorescu - Linia de Centura.

Treinen[bewerken]

Sinds de opening van het net worden de lijnen geëxploiteerd met treinstellen die bestaan uit twee permanent gekoppelde rijtuigen, zonder overgangsmogelijkheid tussen beide. Deze treinstellen halen een maximumsnelheid van 80 km/u en zijn 38 meter lang, waardoor maximaal drie stellen gekoppeld kunnen rijden. Op lijn M4 worden maximaal 2 gekoppelde treinstellen ingezet. De treinen werden gebouwd vanaf 1978 in de Roemeense fabriek Astra Vagoane in Arad.

Een deel van het oorspronkelijke materieel heeft door het intensieve gebruik inmiddels zijn tijd gehad. In 2002 werden 18 nieuwe treinstellen van het type Movia geleverd, gebouwd door Bombardier Transportation. Deze treinen bestaan uit 6 gekoppelde rijtuigen, die volledig doorlopen kunnen worden. Een deel van het oude wagenpark wordt gereviseerd om nog een aantal jaren mee te kunnen.

Uitbreidingsplannen[bewerken]

Op dit moment is er één nieuw traject[2] in aanleg:

  • een noordelijke verlenging van lijn M4, van 1 Mai tot Laromet (3,1 km), reeds geopend tot en met station Parc Bazilescu.

De realiseringtermijn van deze verlenging is volledig afhankelijk van de financiële situatie[3]. Ook van diverse langetermijnplannen voor verdere uitbreiding moet het realiteitsgehalte nog blijken.

Tot deze langetermijnplannen behoort onder andere een vijfde metrolijn[4]. Deze lijn zal van het zuidwesten (Drumul Taberei) naar het noordoosten (Colentina) lopen via Eroilor, Universității en Obor, plus een oostelijke tak van Universității naar Pantelimon, via Iancului. Deze lijn zal het verkeer op de andere metrolijnen sterk verminderen.

Ook zijn er plannen om met een zesde metrolijn het ten noorden van de stad gelegen vliegveld Henri Coandă met Boekarest te verbinden. Deze lijn moet bij station 1 Mai aansluiten op de M4.

Tarieven[bewerken]

Het openbaar vervoer in Boekarest wordt zwaar gesubsidieerd. In de komende jaren zullen de subsidies waarschijnlijk toenemen om het gebruik van het openbaar vervoer verder te bevorderen, als wapen in de strijd tegen verkeersopstoppingen, vervuiling en parkeerproblemen in de stad.

Metroritten worden betaald met een speciale kaart die voorzien is van een magneetstrip. Gewone metrokaarten kunnen niet gebruikt worden in stadsbussen, trolleybussen en trams. Sinds 2007 bestaat er ook een kaart die de metro en het bovengrondse vervoer integreert. Deze kaart werkt met een RFID-kaart, een contactloze chipkaart, waarop een krediet opgeslagen kan worden, vergelijkbaar met de Nederlandse OV-chipkaart.

Tarieven(niveau 2010):

  • 2-rittenkaart - RON 3 (€ 0,70)
  • 10-rittenkaart - RON 9 (€ 2,11)
  • dagkaart - RON 5,5 (€ 1,28)
  • maandabonnement(voor maximaal 62 ritten per periode van 30 dagen) - RON 27 (€ 6,30); 50% korting voor scholieren/studenten (€ 3,30)
  • maandabonnement(onbeperkt aantal reizen per periode van 30 dagen) - RON 50 (€ 11,70); 50% korting voor scholieren/studenten (€ 5,85)

De 10-rittenkaart en beide maandabonnementen zijn geldig gedurende 30 dagen na 1e vailidatie.

Personen boven de 70 jaar reizen gratis.

Zie ook[bewerken]

Externe links[bewerken]