Mexicaans-Surinaamse betrekkingen

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Mexicaans-Surinaamse betrekkingen
Vlag 1 - Vlag 2
Kaart met daarop Mexico en Suriname
 Mexico

Mexicaans-Surinaamse betrekkingen verwijzen naar de huidige en historische betrekkingen tussen Mexico en Suriname.

Beide landen zijn lid van de Association of Caribbean States, de Gemeenschap van Latijns-Amerikaanse en Caribische Staten, de Organisatie van Amerikaanse Staten en de Verenigde Naties.

Diplomatieke betrekkingen[bewerken | brontekst bewerken]

Mexico en Suriname knoopten direct na de Surinaamse onafhankelijkheid in 1975 diplomatieke betrekkingen met elkaar aan. In 1982 opende Suriname een ambassade in Mexico-Stad, maar sloot deze in 1986 weer om financiële redenen. Sindsdien bevindt de Surinaamse ambassadeur voor Mexico zich in de ambassade in Washington D.C.

Mexico heeft geen ambassade in Paramaribo gehad, maar heeft daar wel een honorair consulaat. De Mexicaanse ambassade voor Suriname staat in Port of Spain (Trinidad en Tobago).

Presidentiële ontmoetingen[bewerken | brontekst bewerken]

In 2002 bracht de Surinaamse president Ronald Venetiaan een bezoek aan de stad Monterrey voor een internationale bijeenkomst. Daar ontmoette hij tevens de Mexicaanse president Vicente Fox. In april 2012 bezocht de Surinaamse president Desi Bouterse Puerto Vallarta voor het bezoek aan een top van het Wereld Economisch Forum over Latijns-Amerika. Deze werd georganiseerd door de Mexicaanse president Felipe Calderón. Felipe Calderón en Desi Bouterse ontmoeten elkaar opnieuw tijdens de top van de Caricom in Barbados.

Bilaterale overeenkomsten[bewerken | brontekst bewerken]

In 2012 ondertekenden Mexico en Suriname een overeenkomst inzake wetenschappelijke en technische samenwerking. Datzelfde jaar tekenden beide landen ook een overeenkomst voor samenwerking in de landbouw en om Surinaamse diplomaten op te leiden in de Spaanse taal. Elk jaar verstrekt Mexico overheidsbeurzen aan Surinaamse studenten om Spaans te leren en/of een masteropleiding te volgen in Mexico.

Handelsrelaties[bewerken | brontekst bewerken]

In 2017 bedroeg de wederzijdse handel tussen Mexico en Suriname 8,1 miljoen USD. De belangrijkste exportproducten van Mexico naar Suriname zijn: papier, producten op basis van melk, auto-onderdelen en tequila. De belangrijkste exportproducten van Suriname naar Mexico zijn computerconnectoren.