Mexipedium xerophyticum

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Ga naar: navigatie, zoeken
Mexipedium xerophyticum
Mexipedium xerophyticum
Mexipedium xerophyticum
Taxonomische indeling
Rijk:Plantae (Planten)
Stam:Embryophyta (Landplanten)
Klasse:Spermatopsida (Zaadplanten)
Clade:Bedektzadigen
Clade:Eenzaadlobbigen
Orde:Asparagales
Familie:Orchidaceae (Orchideeën)
Onderfamilie:Cypripedioideae
Geslachtengroep:Mexipedieae
Subtribus:Mexipediinae
Geslacht:Mexipedium
Soort
Mexipedium xerophyticum
(Arenas, Salazar & Hágsater) V.A.Albert & M.W.Chase (1992)
Afbeeldingen Mexipedium xerophyticum op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Mexipedium xerophyticum op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie

Mexipedium xerophyticum [1] is een orchidee die als enige tot zijn geslacht wordt gerekend. De soort is uiterst zeldzaam, hij is slechts bekend van één locatie in Oaxaca (Mexico). De soort is in 1990 onder de botanische naam Phragmipedium xerophyticum beschreven. Het is een lithofyt, een plant die op rotsen groeit.

Naamgeving en etymologie[bewerken]

Synoniem: Phragmipedium xerophyticum Arenas, Salazar & Hàgsater, 1990, Paphiopedilum xerophyticum (Arenas, Salazar & Hágsater) V.A. Albert & Börge Pett. 1994

De geslachtsnaam Mexipedium is afgeleid van het land van oorsprong, Mexico, en het Latijnse 'pes' (voet),[bron?] wat slaat op de vorm van de bloemlip. De soortaanduiding xerophyticum betekent 'aangepast aan droge omstandigheden'.

Kenmerken[bewerken]

Mexipedium xerophyticum heeft tot 6 cm lange, groene, elliptische pseudobulben. De bladeren zijn zilvergroen, stijf en smal. De bloeiwijze is vertakte met één of meerdere tot 5 cm grote, sneeuwwitte bloemen. De bovenste kelkbladen of petalen zijn sikkelvormig gebogen, de lip heeft de vorm van een pantoffel. De bloem heeft een opvallend roze, schildvormig staminodium.

Habitat[bewerken]

Mexipedium xerophyticum is een lithofyt, een plant die wortelt op rotsen. Hij is gevonden op kliffen, beschut tegen de zon, op een hoogte van 320 m en dat zowel op kale rotsen als op het detritus in spleten.

Voorkomen[bewerken]

Mexipedium xerophyticum is endemisch in Mexico. Er zijn voor zover bekend slechts zeven exemplaren in het wild gevonden, op één locatie in de staat Oaxaca.

Taxonomie[bewerken]

Mexipedium xerophyticum is de enige soort in zijn geslacht en vormt in zijn eentje de subtribus Mexipediinae en de tribus Mexipedieae. De soort is in 1990 beschreven als Phragmipedium xerophyticum, maar is in 1992 op basis van DNA-analyse in zijn eigen geslacht geplaatst.

Bedreiging en bescherming[bewerken]

Enkele van de oorspronkelijke exemplaren zijn uitgegraven om plundering te voorkomen en om de plant verder met succes te vermenigvuldigen.

Het geslacht Mexipedium wordt voor wettelijke doeleinden nog steeds beschouwd als niet bestaand en de enige soort wordt ingedeeld bij Phragmipedium, zodat de plant voorkomt op Appendix I van de CITES.

Externe links[bewerken]