Michail Vroebel

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zelfportret (1885), Museum voor Russische Kunst, Kiev
Mozes (1886), fresco in Sint Cyrillus kathedraal in Kiev

Michail Aleksandrovitsj Vroebel (Russisch: Михаил Александрович Врубель) (Omsk, 5/17 maart 1856 - 1/14 april 1910) was een Russisch kunstschilder en beeldhouwer, gerekend tot de stroming van het Russisch symbolisme. Ook maakte hij keramiek en ontwierp hij voor toneel.

Leven en werk[bewerken | brontekst bewerken]

Vroebel was de zoon van een advocaat en officier van het Russische leger en studeerde af aan de rechtenfaculteit van de Universiteit van Sint-Petersburg in 1880. Het jaar daarop ging hij studeren aan de Keizerlijke Academie van Schone Kunsten. In 1884 kreeg hij de opdracht om de Sint Cyrillus kathedraal in Kiev te voorzien van fresco's ter vervanging van de 12e-eeuwse fresco's. Hiervoor ging Vroebel naar Venetië om middeleeuwse religieuze kunst te bestuderen.

In 1886 keerde Vroebel terug naar Kiev, waar hij ook aan de Sint Volodymyr kathedraal werkte, samen met Viktor Vasnetsov. In deze periode begon Vroebel ook te werken aan een serie schetsen en aquarellen ter illustratie van het episch gedicht Demon van Michail Lermontov.

In 1890 verhuisde Vroebel naar Moskou. Op het landgoed Abramtsevo werkte hij in het keramiekatelier; vooral met keramiek, majolica en glas. Hij ontwierp o.a. de keramiektegels van de kachels in het hoofdgebouw aldaar. Bovendien maakte hij ook decor ontwerpen en kostuums. Het schilderij van de Demon gezeten in een tuin (1890) werd met gemengde gevoelens ontvangen. Sommige critici vonden het maar niets, anderen waren er lyrisch over. Met dit schilderij vestigde Vroebel definitief zijn naam.

In 1896 werd hij verliefd op de operazangeres Nadjezjda Zabela, met wie hij een half jaar later trouwde. Vroebel ontwierp kostuums voor zijn vrouw, die rollen speelde in Sneeuwmeisje en Het sprookje van tsaar Saltan (als de zwanenprinses). Ook maakte hij schilderijen die door deze werken geïnspireerd waren.

Vroebel keerde in 1901 terug naar het thema van de demon. Nadat hij een tijd aan het gezicht van een demon had zitten werken om de onderliggende spirituele boodschap over te brengen op het publiek, stortte Vroebel in. Hij moest opgenomen worden in een kliniek. Daar maakte hij nog enkele werken. In 1906 was hij bijna blind geworden en moest hij overmand door zijn geestesziekte het schilderen opgeven.

Demon gezeten in een tuin (1890), Tretjakovgalerij, Moskou
De Zwanenprinses (1900), Tretjakovgalerij, Moskou
Zie de categorie Mikhail Vrubel van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.

Externe link[bewerken | brontekst bewerken]