Viktor Vasnetsov

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Naar navigatie springen Naar zoeken springen
Zelfportret (1873), Tretjakovgalerij, Moskou

Viktor Michailovitsj Vasnetsov (Russisch: Виктор Михайлович Васнецов) (Oblast Kirov, 3/15 mei[1] 1848 - Moskou, 23 juni 1926) was een Russisch kunstschilder.

Leven en werk[bewerken | bron bewerken]

Vasnetsov werd in 1848 geboren in een klein dorpje in de Oblast Kirov als zoon van de dorpsgeestelijke. Zijn grootvader was een iconenschilder. Vasnetsovs broer Apollinari was eveneens een verdienstelijk schilder, terwijl zijn andere broer leraar werd.

In zijn jonge jaren studeerde Vasnetsov aan het seminarie, waarbij hij de iconenschilder hielp. Bovendien hielp hij de Poolse schilder Andriolli met de fresco's van de Alexander Nevskikathedraal in zijn geboortedorp. Nadat hij zijn opleiding op het seminarie had afgerond, besloot Vasnetsov te gaan studeren in Sint-Petersburg. In 1870 werd hij toegelaten tot de Keizerlijke Akademie der Schone Kunsten, alwaar drie jaar later de kunstenaarsgroep De Zwervers werd opgericht. Vasnetsov raakte bevriend met Ivan Kramskoj, de oprichter van De Zwervers, en beschouwde hem als zijn leermeester. Ook raakte hij bevriend met Ilja Repin. In deze periode schilderde Vasnetsov vooral taferelen uit het dagelijks leven.

In 1876 werd Vasnetsov uitgenodigd om naar Parijs te gaan en zich te voegen bij de andere kunstenaars van De Zwervers. Daar raakte hij in de ban van het illustreren van sprookjesverhalen, zoals het verhaal van de Drie koninginnen van het ondergrondse koninkrijk. Daarmee verwijderde hij zich echter wel van de doelen van De Zwervers, die juist realistische schilderijen wilden maken. Zelfs Pavel Tretjakov, de mecenas van De Zwervers, wilde zijn schilderijen niet kopen. In 1877 ging Vasnetsov weer terug naar Moskou. Na 1880 ging Vasnetsov steeds meer religieuze onderwerpen schilderen, alsook iconen voor de Abramtsevo groep van kunstenaars.

In 1884 ging Vasnetsov naar Kiev. Daar kreeg hij de opdracht om de fresco's te maken van de Sint-Vladimir kathedraal. De invloedrijke kunstcriticus Vladimir Stasov bestempelde deze fresco's als heiligschennis. Vasnetsov raakte in Kiev bevriend met de kunstschilder Michail Vroebel, die samen met hem de kathedraal van fresco's voorzag. In 1885 vertrok Vasnetsov tijdelijk naar Italië, en werkte hij aan het decor en de kleding voor de opera Sneeuwmeisje van Nikolaj Rimski-Korsakov.

Langzamerhand nam de invloed van Vasnetsov af, hoewel hij in deze periode zijn beroemdste schilderij produceerde: De drie bogatyrs (een soort middeleeuwse Russische ridders). Vasnetsov legde zich daarom ook toe op andere kunstvormen, zoals het, samen met zijn broer Apollinari, maken van het decor van de opera Sadko van Rimski-Korsakov. In 1910 kreeg hij de opdracht om een nieuwe muts te ontwerpen voor de Russische soldaat. Hij ontwierp de bogatyrka, gebaseerd op zijn eigen schilderij van de drie bogatyrs.

Ontwerp voorgevel Tretjakovgalerij, 1900

Tegen de eeuwwisseling ging Vasnetsov zich ook met architectuur bezighouden. Een van zijn eerste ontwerpen was een kerk in Abramtsevo, die hij samen met Vasili Polenov ontwierp. In 1894 ontwierp hij zijn eigen huis, en in 1898 het Russische paviljoen voor de Wereldtentoonstelling in Parijs. In 1904 kwam zijn hoogtepunt als architect toen hij de behuizing van de Tretjakovgalerij ontwierp.

Galerij[bewerken | bron bewerken]

Zie ook[bewerken | bron bewerken]

Zie de categorie Viktor Vasnetsov van Wikimedia Commons voor mediabestanden over dit onderwerp.