Microperoryctes

Uit Wikipedia, de vrije encyclopedie
Microperoryctes
Langstaartbuideldas (Microperoryctes longicauda)
Taxonomische indeling
Rijk:Animalia (Dieren)
Stam:Chordata (Chordadieren)
Klasse:Mammalia (Zoogdieren)
Orde:Peramelemorphia (Buideldassen)
Familie:Peramelidae (Echte buideldassen)
Onderfamilie:Echymiperinae
Geslacht
Microperoryctes
Stein, 1932
Typesoort
Microperoryctes murina Stein, 1932
Afbeeldingen op Wikimedia Commons Wikimedia Commons
Microperoryctes op Wikispecies Wikispecies
Portaal  Portaalicoon   Biologie
Zoogdieren

Microperoryctes is een geslacht van buideldassen dat voorkomt in de bergen van Nieuw-Guinea, op minstens 1000 m hoogte. De wetenschappelijke naam van het geslacht werd in 1932 gepubliceerd door Georg Stein.[1] Dit geslacht is verwant aan Echymipera en de Cerambuideldas, waarmee het de onderfamilie Echymiperinae vormt.

Kenmerken[bewerken | brontekst bewerken]

Microperoryctes omvat kleine buideldassen (M. aplini is de kleinste buideldas ter wereld) met relatief lange staarten, waar vaak een witte punt aan zit. De vacht is hard, maar niet, zoals bij Echymipera, stekelig. De kop-romplengte bedraagt 142 tot 303 mm en het gewicht 145 tot 670 g (voor M. aplini en M. murina, die allebei waarschijnlijk nog geen 100 g wegen, is geen gewicht gepubliceerd).

Soorten[bewerken | brontekst bewerken]

Er is lang gedacht dat dit geslacht alleen M. murina omvatte; M. longicauda en M. papuensis werden tot 1990 tot Peroryctes gerekend (M. aplini was toen nog niet ontdekt, en M. ornata werd nog als een deel van M. longicauda gezien). Tegenwoordig wordt M. murina alleen in het ondergeslacht Microperoryctes geplaatst, terwijl de andere soorten het ondergeslacht Ornoryctes Tate & Archbold, 1937 vormen. Het geslacht omvat de volgende soorten:[2][3]